Consumer choice process when purchasing the staple food
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43110%2F05%3A00007012" target="_blank" >RIV/62156489:43110/05:00007012 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Consumer choice process when purchasing the staple food
Original language description
After 1989, there were significant changes in food consumption, both in volumes and structure. These changes happened due to various factors. The most important factors with influence on demand and food consumption were: development of income levels of Czech inhabitants, development of consumer prices of food and non-food products and services, offer and availability of products on the market, advertising and promotion, health education, joining the EU. Besides the above mentioned factors, an impact onconsumption also have such factors as quality development, extent of self-provision with food products, or the degree to which the needs are satisfied. The fundamental influence on consumption has the development of consumer prices of food and capital goods and services in relations to development of incomes, thus buying power. In the last few years, there was a visible tendency to decreasing influence of prices on food consumption. The paper focuses on the development of consumption and
Czech name
Rozhodování spotřebitele o nákupu základních druhů potravin
Czech description
Příspěvek se zaměřuje na vývoj spotřeby základních potravin a změny v nákupních zvyklostech, motivaci a postojích. Prezentovaná data vychází z marketingového výzkumu realizovaného Ústavem marketingu a obchodu, Mendelova univerzita, na podzim 2004. Po roce 1989 došlo k významným změnám ve spotřebě potravin, a to jak z hlediska objemu, tak i struktury. Tyto změny byly zapříčiněny řadou faktorů. Mezi nejdůležitější faktory, které ovlivnily poptávku a spotřebu potravin, patří: vývoj úrovně příjmů obyvatel,vývoj spotřebitelských cen potravinářských a nepotravinářských produktů a služeb, nabídka a dostupnost výrobků na trhu, propagace, zdravotní osvěta, vstup ČR do Evropské unie. Mimo uvedené faktory mají na spotřebu vliv vývoj kvality, rozsah samozásobeníči stupeň nasycenosti potřeb. Spotřebu zásadně ovlivňuje vývoj spotřebitelských cen potravin a kapitálových statků a služeb vzhledem k vývoji úrovně důchodů, tedy kupní síla. V několik posledních letech se projevuje tendence klesajícího v
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
AH - Economics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Agricultural Economics
ISSN
0139-570X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
51
Issue of the periodical within the volume
9
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
389-394
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—