All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Comparison of Attractiveness of Wine Production and Brewing Industries

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43110%2F06%3A00095209" target="_blank" >RIV/62156489:43110/06:00095209 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Comparison of Attractiveness of Wine Production and Brewing Industries

  • Original language description

    Paper focuses on a comparison of wine production industry and brewing industry based on the methodology of Higgins and Wincze. First of all it discusses the key industry attractiveness criteria. These criteria are used for evaluation of the wine-production industry and brewing industry attractiveness, and also for a mutual comparison of these two industries. This evaluation is based on the past development, focuses on the current situation, but also predicts the future development of the key attractiveness influences. Whereas brewing is considered to be on the top of its attractiveness for all firms in general with the expectations of its future decline, attractiveness of wine production is expected to grow especially for the producers of quality wines. The paper is a part of solution of the research plan of FBE MUAF in Brno, registered under the number MSM 6215648904.

  • Czech name

    Srovnání atraktivity odvětví vinařství a pivovarnictví

  • Czech description

    Příspěvek se zaměřuje na srovnání odvětví vinařství a pivovarnictví na základě metodiky Higginse a Winczeho (1989). Nejdříve uvádí klíčová kritéria atraktivity, mezi něž patří velikost trhu, perspektiva růstu trhu, rozmanitost trhu, sezonnost, kupní sílazákazníků, konkurenční struktura, oceňování, ziskovost odvětví, používaná technologie, legislativa a inflace. Tato kritéria jsou využívána ke zhodnocení atraktivity odvětví vinohradnictví a pivovarnictví, a také k vzájemnému porovnání těchto odvětví. Hodnocení je založeno na minulém vývoji, aktuální situaci, ale také na predikci budoucího vývoje klíčových sil atraktivity. Zatímco v pivovarnictví je atraktivita z obecného pohledu hodnocena jako kulminující s očekáváním jejího budoucího poklesu, atraktivita vinařství má rostoucí tendenci zvláště pro producenty jakostních vín. Příspěvek je součástí řešení výzkumného záměru PEF MZLU v Brně registrovaného pod číslem MSM 6215648904.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    AE - Management, administration and clerical work

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Mezinárodné vedecké dni 2006 "Konkurencieschopnosť v EU - výzva pre krajiny V4"

  • ISBN

    80-8069-704-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    1002-1008

  • Publisher name

    Slovenská polnohospodárska univerzita v Nitre

  • Place of publication

    Nitra - Slovenská republika

  • Event location

  • Event date

  • Type of event by nationality

  • UT code for WoS article