Comparison of Attractiveness of Wine Production and Brewing Industries
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43110%2F06%3A00095209" target="_blank" >RIV/62156489:43110/06:00095209 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Comparison of Attractiveness of Wine Production and Brewing Industries
Original language description
Paper focuses on a comparison of wine production industry and brewing industry based on the methodology of Higgins and Wincze. First of all it discusses the key industry attractiveness criteria. These criteria are used for evaluation of the wine-production industry and brewing industry attractiveness, and also for a mutual comparison of these two industries. This evaluation is based on the past development, focuses on the current situation, but also predicts the future development of the key attractiveness influences. Whereas brewing is considered to be on the top of its attractiveness for all firms in general with the expectations of its future decline, attractiveness of wine production is expected to grow especially for the producers of quality wines. The paper is a part of solution of the research plan of FBE MUAF in Brno, registered under the number MSM 6215648904.
Czech name
Srovnání atraktivity odvětví vinařství a pivovarnictví
Czech description
Příspěvek se zaměřuje na srovnání odvětví vinařství a pivovarnictví na základě metodiky Higginse a Winczeho (1989). Nejdříve uvádí klíčová kritéria atraktivity, mezi něž patří velikost trhu, perspektiva růstu trhu, rozmanitost trhu, sezonnost, kupní sílazákazníků, konkurenční struktura, oceňování, ziskovost odvětví, používaná technologie, legislativa a inflace. Tato kritéria jsou využívána ke zhodnocení atraktivity odvětví vinohradnictví a pivovarnictví, a také k vzájemnému porovnání těchto odvětví. Hodnocení je založeno na minulém vývoji, aktuální situaci, ale také na predikci budoucího vývoje klíčových sil atraktivity. Zatímco v pivovarnictví je atraktivita z obecného pohledu hodnocena jako kulminující s očekáváním jejího budoucího poklesu, atraktivita vinařství má rostoucí tendenci zvláště pro producenty jakostních vín. Příspěvek je součástí řešení výzkumného záměru PEF MZLU v Brně registrovaného pod číslem MSM 6215648904.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
AE - Management, administration and clerical work
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Mezinárodné vedecké dni 2006 "Konkurencieschopnosť v EU - výzva pre krajiny V4"
ISBN
80-8069-704-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
1002-1008
Publisher name
Slovenská polnohospodárska univerzita v Nitre
Place of publication
Nitra - Slovenská republika
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—