All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The possibilities of organic food market's development in the Czech

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43110%2F06%3A00096531" target="_blank" >RIV/62156489:43110/06:00096531 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    The possibilities of organic food market's development in the Czech

  • Original language description

    The consumption of the organic food in the Czech Republic is, in spite of the permanent growth, still on very low level. The reasons are both on the side of supply and demand of organic food. The reasons on the side of the supply are especially the insufficient amount and the structure of the organic products. Demand is not meet especially in the case of the livestock products, further also in the fruits, vegetable, bread, pastry and others. The lack of the organic food is solved with the imports. The important factor is also the lack of the processing capacities, especially for meat and diary products. The sale is provided under the way of short-term contracts. The prices that the organic farmers get for their products fall short of the quality of products. The main distribution channels are the supermarkets. The organic products are here however only the marginal products. For the increase of the supply the advertising and advertisement should be intensified. The demand is obstructed

  • Czech name

    Možnosti rozvoje trhu s biopotravinami v České republice

  • Czech description

    Spotřeba biopotravin v České republice je, i přes svůj trvalý růst, stále na velmi nízké úrovni. Důvody je třeba hledat jak na straně nabídky, tak poptávky po biopotravinách. Na straně nabídky je to zejména nedostatečné množství a struktura bioproduktů.Poptávka není uspokojena zejména u živočišných produktů, chybí však i ovoce, zelenina, chléb, pečivo a další. Nedostatek biopotravin je řešen pomocí dovozů. Významným faktorem jsou i nedostatečné zpracovatelské kapacity, především u masa a mléčných výrobků. Odbyt je zajišťován především cestou krátkodobých smluv. Ceny, které ekologičtí zemědělci za své produkty získávají neodpovídají kvalitě produktů. Hlavní distribuční cestou se stává prodej prostřednictvím supermarketů, v nichž jsou však biopotravinypovažovány pouze za doplňkové zboží. Pro rozšíření nabídky by bylo třeba zintenzívnit propagaci a reklamu biopotravin. Na straně poptávky omezuje rozvoj trhu s biopotravinami zejména nízká informovanost spotřebitelů, kteří nejsou adekvátn

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    AH - Economics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Agricultural Economics

  • ISSN

    0139-570X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    52

  • Issue of the periodical within the volume

    7

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    321-327

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database