An influence of extraction procedures on chromatographic isoflavone determination in soya foodstuffs
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F04%3A00000988" target="_blank" >RIV/62156489:43210/04:00000988 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv extrakčních postupů na chromatografické stanovení obsahu isoflavonů ve vybraných potravinách vyrobených ze sóji
Original language description
Účinek isoflavonů na zdraví zvířat a lidí není doposud uspokojivě vysvětlen. Z řady studií vyplývá, že isoflavony přijímané v potravě mohou působit preventivně u některých druhů rakoviny či osteoporózy. Také u žen v menopauze pomáhají mírně zvyšovat nízkou hladinu estrogenu. Z těchto důvodů je potřebné studovat tyto látky v různých částech potravinového řetězce. Naše práce byla zaměřena na stanovení obsahu isoflavonů (daidzinu, genistinu, daidzeinu, genisteinu) v potravinách vyrobených ze sóji (Glycinemax) nebo obsahujících přídavek sóji. Pro analýzu byla použita kapalinová chromatografie s UV/VIS DAD detekcí. Isoflavony byly separovány na chromatografické koloně s reverzní fází Zorbax C18-AAA gradientovou elucí mobilní fází složenou z acetonitrilu a0,3 % kyseliny mravenčí při průtoku 0.8 ml.min-1 a teplotě kolony 40 °C. Použitý potravinový materiál byl extrahován do 70 % methanolu pomocí ultrazvuku po dobu 30 min. Fakt, že námi zjištěné zastoupení isoflavonů v potravinách bylo značn
Czech name
Vliv extrakčních postupů na chromatografické stanovení obsahu isoflavonů ve vybraných potravinách vyrobených ze sóji
Czech description
Účinek isoflavonů na zdraví zvířat a lidí není doposud uspokojivě vysvětlen. Z řady studií vyplývá, že isoflavony přijímané v potravě mohou působit preventivně u některých druhů rakoviny či osteoporózy. Také u žen v menopauze pomáhají mírně zvyšovat nízkou hladinu estrogenu. Z těchto důvodů je potřebné studovat tyto látky v různých částech potravinového řetězce. Naše práce byla zaměřena na stanovení obsahu isoflavonů (daidzinu, genistinu, daidzeinu, genisteinu) v potravinách vyrobených ze sóji (Glycinemax) nebo obsahujících přídavek sóji. Pro analýzu byla použita kapalinová chromatografie s UV/VIS DAD detekcí. Isoflavony byly separovány na chromatografické koloně s reverzní fází Zorbax C18-AAA gradientovou elucí mobilní fází složenou z acetonitrilu a0,3 % kyseliny mravenčí při průtoku 0.8 ml.min-1 a teplotě kolony 40 °C. Použitý potravinový materiál byl extrahován do 70 % methanolu pomocí ultrazvuku po dobu 30 min. Fakt, že námi zjištěné zastoupení isoflavonů v potravinách bylo značn
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
CB - Analytical chemistry, separation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
IV. Pracovní setkání fyzikálních chemiků a elektrochemiků
ISBN
80-210-3319-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
1
Pages from-to
27-27
Publisher name
Masarykova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—