All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

An influence of extraction procedures on chromatographic isoflavone determination in soya foodstuffs

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F04%3A00000988" target="_blank" >RIV/62156489:43210/04:00000988 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv extrakčních postupů na chromatografické stanovení obsahu isoflavonů ve vybraných potravinách vyrobených ze sóji

  • Original language description

    Účinek isoflavonů na zdraví zvířat a lidí není doposud uspokojivě vysvětlen. Z řady studií vyplývá, že isoflavony přijímané v potravě mohou působit preventivně u některých druhů rakoviny či osteoporózy. Také u žen v menopauze pomáhají mírně zvyšovat nízkou hladinu estrogenu. Z těchto důvodů je potřebné studovat tyto látky v různých částech potravinového řetězce. Naše práce byla zaměřena na stanovení obsahu isoflavonů (daidzinu, genistinu, daidzeinu, genisteinu) v potravinách vyrobených ze sóji (Glycinemax) nebo obsahujících přídavek sóji. Pro analýzu byla použita kapalinová chromatografie s UV/VIS DAD detekcí. Isoflavony byly separovány na chromatografické koloně s reverzní fází Zorbax C18-AAA gradientovou elucí mobilní fází složenou z acetonitrilu a0,3 % kyseliny mravenčí při průtoku 0.8 ml.min-1 a teplotě kolony 40 °C. Použitý potravinový materiál byl extrahován do 70 % methanolu pomocí ultrazvuku po dobu 30 min. Fakt, že námi zjištěné zastoupení isoflavonů v potravinách bylo značn

  • Czech name

    Vliv extrakčních postupů na chromatografické stanovení obsahu isoflavonů ve vybraných potravinách vyrobených ze sóji

  • Czech description

    Účinek isoflavonů na zdraví zvířat a lidí není doposud uspokojivě vysvětlen. Z řady studií vyplývá, že isoflavony přijímané v potravě mohou působit preventivně u některých druhů rakoviny či osteoporózy. Také u žen v menopauze pomáhají mírně zvyšovat nízkou hladinu estrogenu. Z těchto důvodů je potřebné studovat tyto látky v různých částech potravinového řetězce. Naše práce byla zaměřena na stanovení obsahu isoflavonů (daidzinu, genistinu, daidzeinu, genisteinu) v potravinách vyrobených ze sóji (Glycinemax) nebo obsahujících přídavek sóji. Pro analýzu byla použita kapalinová chromatografie s UV/VIS DAD detekcí. Isoflavony byly separovány na chromatografické koloně s reverzní fází Zorbax C18-AAA gradientovou elucí mobilní fází složenou z acetonitrilu a0,3 % kyseliny mravenčí při průtoku 0.8 ml.min-1 a teplotě kolony 40 °C. Použitý potravinový materiál byl extrahován do 70 % methanolu pomocí ultrazvuku po dobu 30 min. Fakt, že námi zjištěné zastoupení isoflavonů v potravinách bylo značn

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    CB - Analytical chemistry, separation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2004

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    IV. Pracovní setkání fyzikálních chemiků a elektrochemiků

  • ISBN

    80-210-3319-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    1

  • Pages from-to

    27-27

  • Publisher name

    Masarykova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

  • Event date

  • Type of event by nationality

  • UT code for WoS article