All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Chromatographic analysis of isoflavones

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F04%3A00002011" target="_blank" >RIV/62156489:43210/04:00002011 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Chromatografické stanovení obsahu isoflavonů ve vybraných potravinách ze sóji

  • Original language description

    Účinek isoflavonů na zdraví zvířat a lidí není doposud uspokojivě vysvětlen, avšak bylo prokázáno, že jsou slabými estrogeny. Z řady studií vyplývá, že isoflavony přijímané v potravě mohou působit preventivně u některých druhů rakoviny či osteoporózy. Ztěchto důvodů je potřebné studovat tyto látky v různých částech potravinového řetězce. V potravinách vyrobených ze sóji nebo obsahujících přídavek sóji (Glycine max) byl stanoven obsah isoflavonů (daidzinu, genistinu, daidzeinu, genisteinu). Pro analýzubyla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie s detekcí diodovým polem. Námi zjištěné zastoupení isoflavonů v potravinách bylo značně rozdílné. Tento fakt je možné vysvětlit různým způsobem technologického zpracování suroviny. Obsah isoflavonů v surovině bude zcela jistě ovlivňovat konečné množství v získaném produktu. Ze studovaných potravinářských výrobků (sójová mouka, protmix, EKO-B1, sójový granulát, sojové kousky, sojové plátky, sojové mléko, tvaroh Tofu, jitrnice, tatarka a

  • Czech name

    Chromatografické stanovení obsahu isoflavonů ve vybraných potravinách ze sóji

  • Czech description

    Účinek isoflavonů na zdraví zvířat a lidí není doposud uspokojivě vysvětlen, avšak bylo prokázáno, že jsou slabými estrogeny. Z řady studií vyplývá, že isoflavony přijímané v potravě mohou působit preventivně u některých druhů rakoviny či osteoporózy. Ztěchto důvodů je potřebné studovat tyto látky v různých částech potravinového řetězce. V potravinách vyrobených ze sóji nebo obsahujících přídavek sóji (Glycine max) byl stanoven obsah isoflavonů (daidzinu, genistinu, daidzeinu, genisteinu). Pro analýzubyla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie s detekcí diodovým polem. Námi zjištěné zastoupení isoflavonů v potravinách bylo značně rozdílné. Tento fakt je možné vysvětlit různým způsobem technologického zpracování suroviny. Obsah isoflavonů v surovině bude zcela jistě ovlivňovat konečné množství v získaném produktu. Ze studovaných potravinářských výrobků (sójová mouka, protmix, EKO-B1, sójový granulát, sojové kousky, sojové plátky, sojové mléko, tvaroh Tofu, jitrnice, tatarka a

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    CB - Analytical chemistry, separation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/LN00A081" target="_blank" >LN00A081: Signaling pathways in plants</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2004

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník souhrnů sdělení XXXI. semináře o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    80-7157-753-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    1

  • Pages from-to

    11-11

  • Publisher name

    Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně

  • Place of publication

    Neuveden

  • Event location

  • Event date

  • Type of event by nationality

  • UT code for WoS article