Chromatographic analysis of isoflavones
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F04%3A00002011" target="_blank" >RIV/62156489:43210/04:00002011 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Chromatografické stanovení obsahu isoflavonů ve vybraných potravinách ze sóji
Original language description
Účinek isoflavonů na zdraví zvířat a lidí není doposud uspokojivě vysvětlen, avšak bylo prokázáno, že jsou slabými estrogeny. Z řady studií vyplývá, že isoflavony přijímané v potravě mohou působit preventivně u některých druhů rakoviny či osteoporózy. Ztěchto důvodů je potřebné studovat tyto látky v různých částech potravinového řetězce. V potravinách vyrobených ze sóji nebo obsahujících přídavek sóji (Glycine max) byl stanoven obsah isoflavonů (daidzinu, genistinu, daidzeinu, genisteinu). Pro analýzubyla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie s detekcí diodovým polem. Námi zjištěné zastoupení isoflavonů v potravinách bylo značně rozdílné. Tento fakt je možné vysvětlit různým způsobem technologického zpracování suroviny. Obsah isoflavonů v surovině bude zcela jistě ovlivňovat konečné množství v získaném produktu. Ze studovaných potravinářských výrobků (sójová mouka, protmix, EKO-B1, sójový granulát, sojové kousky, sojové plátky, sojové mléko, tvaroh Tofu, jitrnice, tatarka a
Czech name
Chromatografické stanovení obsahu isoflavonů ve vybraných potravinách ze sóji
Czech description
Účinek isoflavonů na zdraví zvířat a lidí není doposud uspokojivě vysvětlen, avšak bylo prokázáno, že jsou slabými estrogeny. Z řady studií vyplývá, že isoflavony přijímané v potravě mohou působit preventivně u některých druhů rakoviny či osteoporózy. Ztěchto důvodů je potřebné studovat tyto látky v různých částech potravinového řetězce. V potravinách vyrobených ze sóji nebo obsahujících přídavek sóji (Glycine max) byl stanoven obsah isoflavonů (daidzinu, genistinu, daidzeinu, genisteinu). Pro analýzubyla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie s detekcí diodovým polem. Námi zjištěné zastoupení isoflavonů v potravinách bylo značně rozdílné. Tento fakt je možné vysvětlit různým způsobem technologického zpracování suroviny. Obsah isoflavonů v surovině bude zcela jistě ovlivňovat konečné množství v získaném produktu. Ze studovaných potravinářských výrobků (sójová mouka, protmix, EKO-B1, sójový granulát, sojové kousky, sojové plátky, sojové mléko, tvaroh Tofu, jitrnice, tatarka a
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
CB - Analytical chemistry, separation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LN00A081" target="_blank" >LN00A081: Signaling pathways in plants</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník souhrnů sdělení XXXI. semináře o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
80-7157-753-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
1
Pages from-to
11-11
Publisher name
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Place of publication
Neuveden
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—