Blood plasma urea concentration and its relationship with milk production parameters in Czech pied cows
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F04%3A00002595" target="_blank" >RIV/62156489:43210/04:00002595 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Blood plasma urea concentration and its relationship with milk production parameters in Czech pied cows
Original language description
Experimental groups of 18 Czech Pied cows were observed in the course of 12 consecutive calendar months in order to describe the relationship between urea concentration in blood plasma and milk production. The cows were in early lactation, the mean number of lactation was 2.6, number of days after calving 55.6 and concentration of urea in blood plasma 5.42 mmol/l. During the first 100 days of lactation milk yield amounted to 2624 kg with 3.90 % fat, 3.47 % protein and 4.86 % lactose.The calculated coefficients of the correlation between blood plasma urea concentration and milk production parameters greatly varied between test days and thus did not reveal any clear relationships. Graphic polynomials expressed the relationships better. They showed that urea concentration in blood plasma tended to have a significant positive relationship with milk fat content, and a significant negative relationship with milk protein content. The relationships between urea concentration and number of lact
Czech name
Obsah močoviny v krevní plazmě a její vztah k ukazatelům mléčné užitkovosti dojnic českého strakatého plemene
Czech description
V průběhu 12 po sobě jdoucích kalendářních měsících byly sledovány skupiny 18 kusů dojnic českého strakatého plemene tak, aby u nich mohl být popsán vztah mezi obsahem močoviny v krevní plazmě a mléčnou produkcí. Všechny dojnice se nacházely v první fázilaktace s průměrnými hodnotami 2,6 laktace, 55,6 dnů po otelení, 5,42 mmol/l močoviny v krevní plazmě. Během prvních 100 dnů laktace vyprodukovaly v průměru 2624 kg mléka s obsahem tuku 3,90 %, bílkovin 3,47 % a laktózy 4,86 %.Koeficienty korelace vypočtené mezi obsahem močoviny v krevní plazmě a jednotlivými parametry mléčné užitkovosti kolísaly v jednotlivých dnech měření ve velmi širokém rozpětí, proto neposkytly jednoznačnou informaci o tomto vztahu. Jako vhodnější pro popis uvedených vztahů se jevilo jejich grafické vyjádření. To ukázalo, že obsah močoviny v krevní plazmě dojnic měl výrazný pozitivní vztah k obsahu tuku a výrazný negativní vztah k obsahu bílkovin v mléce. Její vztah k pořadí laktace, produkci mléka a obsahu laktóz
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Journal of Central European Agriculture
ISSN
1332-9049
e-ISSN
—
Volume of the periodical
5
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
10
Pages from-to
337-346
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—