Variability in the leptin, leptin receptor and heart fatty acid binding protein genes in relationship with meat quality traits in pigs
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F05%3A00005835" target="_blank" >RIV/62156489:43210/05:00005835 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Variability in the leptin, leptin receptor and heart fatty acid binding protein genes in relationship with meat quality traits in pigs
Original language description
The leptin (LEP-HinfI), leptin receptor (LEPR-HpaII) and heart fatty acid binding protein (H-FABP-HinfI) genes and their genotypes combination (LEP-HinfI *LEPR-HpaII) were tested for associations with the pH1, pH24, myoglobin content (mg/100 g), intramuscular fat content (%) and remission (%). The genotypes were determined in Large White, Landrace and Duroc breeds (n = 106, 56 and 4, respectively). The allele frequencies were: LEP-HinfI: C = 0.133 T = 0.867: LEPR-HpaII: A = 0.331 B = 0.669: H-FABP-HinfI: H = 0.745 h = 0.255. The populations of breeds were in the genetic equilibrium according to the chi2 test in the tested loci. The combinations of LEP-HinfI and LEPR-HpaII were significantly associated with the pH24 and remission. The H-FABP-HinfI locuswas significantly associated with intramuscular fat content.
Czech name
Variabilita genů leptinu, leptinového receptoru a mastné kyseliny vázajícího proteinu ve vztahu s kvalitou masa u prasat
Czech description
Cílem práce bylo zjistit vztah tří kandidátních genů, respektive vybraných polymorfních míst genů leptinu (LEP-HinfI), receptoru leptinu (LEPR-HpaII), genu pro protein vázající mastné kyseliny (H-FABP-HinfI) a charakteristik důležitých pro kvalitu masa.V analýze byl použit soubor prasat plemen bílé ušlechtilé, landrace a durok pocházející z SKVJH. Parametry kvality svaloviny, zjištěné na jatkách a v laboratoři Ústavu technologie potravin MZLU v Brně, byly: pH1, pH24, obsah myoglobinu, procento remise aobsah vnitrosvalového tuku. Z krve testovaných prasat byly genotypy stanoveny metodou PCR-RFLP. Dle chi2 testu byly genotypy ve sledovaných lokusech v genetické rovnováze. Vyhodnocována byla také kombinace genotypů LEPR x LEP, neboť se stále zkoumá vlivpolymorfních míst těchto genů nejen na ukazatele tučnosti a je předpoklad také funkční závislosti u různých variant těchto genů. Výsledkem je potvrzení statisticky vysoce průkazného vlivu kombinace genů LEPR x LEP na hodnotu pH24 a stati
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EB - Genetics and molecular biology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Volume of the periodical
LIII
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
87-94
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—