All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Variability in the leptin, leptin receptor and heart fatty acid binding protein genes in relationship with meat quality traits in pigs

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F05%3A00005835" target="_blank" >RIV/62156489:43210/05:00005835 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Variability in the leptin, leptin receptor and heart fatty acid binding protein genes in relationship with meat quality traits in pigs

  • Original language description

    The leptin (LEP-HinfI), leptin receptor (LEPR-HpaII) and heart fatty acid binding protein (H-FABP-HinfI) genes and their genotypes combination (LEP-HinfI *LEPR-HpaII) were tested for associations with the pH1, pH24, myoglobin content (mg/100 g), intramuscular fat content (%) and remission (%). The genotypes were determined in Large White, Landrace and Duroc breeds (n = 106, 56 and 4, respectively). The allele frequencies were: LEP-HinfI: C = 0.133 T = 0.867: LEPR-HpaII: A = 0.331 B = 0.669: H-FABP-HinfI: H = 0.745 h = 0.255. The populations of breeds were in the genetic equilibrium according to the chi2 test in the tested loci. The combinations of LEP-HinfI and LEPR-HpaII were significantly associated with the pH24 and remission. The H-FABP-HinfI locuswas significantly associated with intramuscular fat content.

  • Czech name

    Variabilita genů leptinu, leptinového receptoru a mastné kyseliny vázajícího proteinu ve vztahu s kvalitou masa u prasat

  • Czech description

    Cílem práce bylo zjistit vztah tří kandidátních genů, respektive vybraných polymorfních míst genů leptinu (LEP-HinfI), receptoru leptinu (LEPR-HpaII), genu pro protein vázající mastné kyseliny (H-FABP-HinfI) a charakteristik důležitých pro kvalitu masa.V analýze byl použit soubor prasat plemen bílé ušlechtilé, landrace a durok pocházející z SKVJH. Parametry kvality svaloviny, zjištěné na jatkách a v laboratoři Ústavu technologie potravin MZLU v Brně, byly: pH1, pH24, obsah myoglobinu, procento remise aobsah vnitrosvalového tuku. Z krve testovaných prasat byly genotypy stanoveny metodou PCR-RFLP. Dle chi2 testu byly genotypy ve sledovaných lokusech v genetické rovnováze. Vyhodnocována byla také kombinace genotypů LEPR x LEP, neboť se stále zkoumá vlivpolymorfních míst těchto genů nejen na ukazatele tučnosti a je předpoklad také funkční závislosti u různých variant těchto genů. Výsledkem je potvrzení statisticky vysoce průkazného vlivu kombinace genů LEPR x LEP na hodnotu pH24 a stati

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    EB - Genetics and molecular biology

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    LIII

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    87-94

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database