All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Biogenic amine content in sterilised and pasteurised long-term stored processed cheese

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F05%3A00056526" target="_blank" >RIV/62156489:43210/05:00056526 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Biogenic amine content in sterilised and pasteurised long-term stored processed cheese

  • Original language description

    Content of eight biogenic amines (tryptamine, phenylethylamine, histamine, tyramine, putrescine, cadaverine, spermidine and spermine) was determinated in the samples of processed cheese, either pasteurized (P) or sterilized (S) and consequently stored either 22 or 57 weeks at the temperature of 8 °C and 22 °C, respectively. Tyramine was quantitatively most important biogenic amine (1.3 -- 29.3 mg kg-1); the highest level (P<0.05) was found in P cheese stored 22 weeks after processing at 8 °C (P1). Regardless of tyramine, and with the exception of putrescine in S cheese stored 57 weeks (2.2 mg kg-1), content of no biogenic amine exceeded 2 mg kg-1 in any tested sample. Significantly higher (by five to six orders of magnitude; P<0.05) counts of total aerobic and facultative anaerobic microorganisms in P1 sample in comparison with all other samples were indicative of the cover leakage. No lactic acid bacteria were detected in any sample, counts of coliforms and total anaerobes, respective

  • Czech name

    Obsah biogenních aminů v pasterovaném a sterilovaném dlouhodobě skladovaném taveném sýru

  • Czech description

    Obsah osmi biogenních aminů (BA; tryptaminu, fenylethylaminu, histaminu, tyraminu, putrescinu, kadaverinu, sperminu a spermidinu) byl stanoven ve vzorcích taveného sýru, které byly buď pasterovány (P) nebo sterilovány (S) a následně skladovány 22, respektive 57 týdnů při teplotě buď 8 °C nebo 22 °C. Kvantitativně nejvýznamnějším BA byl ve všech sledovaných vzorcích tyramin (1,3 -- 29,3 mg kg-1); nejvyšší obsah tyraminu (P<0,05) byl nalezen ve vzorku pasterovaného sýru skladovaného 22 týdnů při teplotě 8°C (P1). Obsah ostatních BA ( s výjimkou putrescinu ve vzorku P sýru skladovaného 57 týdnů při 8 °C), nepřesáhl v žádném vzorku 2 mg kg-1. O pět až šest řádů vyšší (P<0,05) počty celkových aerobních a fakultativně anaerobních mikroorganizmů ve vzorku P1ve srovnání se všemi ostatními vzorky indikovaly pravděpodobné mikroskopické narušení obalu tohoto vzorku. Záchyt bakterií mléčného kvašení byl ve všech vzorcích negativní, počty koliformních, resp. celkových anaerobních mikroorganizmů b

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    23

  • Issue of the periodical within the volume

    5

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    209-216

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database