Monitoring of farm cheese quality
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F12%3A43868111" target="_blank" >RIV/70883521:28110/12:43868111 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sledování kvality farmářských sýrů
Original language description
Cílem práce byl průzkum obsahu šesti biogenních aminů (histaminu, tyraminu, fenyletylaminu, tryptaminu, putrescinu a kadaverinu) a dvou polyaminů (spermidinu a sperminu) v 55 vzorcích sýrů z farmářské produkce. Produkty byly testovány na konci doby minimální trvanlivosti. Ve vzorcích nebyl detekován tryptamin a fenyletylamin; histamin byl detekován pouze ve 4 vzorcích v koncentracích <25 mg/kg. Obsahy polyaminů (sperminu a spermidinu) je možné hodnotit také jako nízké (<35 mg/kg). Zjištěná množství tyraminu, putrescinu a kadaverinu však byla významná, a to zejména u sýrů vyrobených z ovčího mléka nebo u déle zrajících sýrů. U cca 10 % testovaných sýrů se součet koncentrací testovaných biogenních aminů pohyboval nad 200 mg/kg, což je již možné považovatza toxikologicky významné množství.
Czech name
Sledování kvality farmářských sýrů
Czech description
Cílem práce byl průzkum obsahu šesti biogenních aminů (histaminu, tyraminu, fenyletylaminu, tryptaminu, putrescinu a kadaverinu) a dvou polyaminů (spermidinu a sperminu) v 55 vzorcích sýrů z farmářské produkce. Produkty byly testovány na konci doby minimální trvanlivosti. Ve vzorcích nebyl detekován tryptamin a fenyletylamin; histamin byl detekován pouze ve 4 vzorcích v koncentracích <25 mg/kg. Obsahy polyaminů (sperminu a spermidinu) je možné hodnotit také jako nízké (<35 mg/kg). Zjištěná množství tyraminu, putrescinu a kadaverinu však byla významná, a to zejména u sýrů vyrobených z ovčího mléka nebo u déle zrajících sýrů. U cca 10 % testovaných sýrů se součet koncentrací testovaných biogenních aminů pohyboval nad 200 mg/kg, což je již možné považovatza toxikologicky významné množství.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
23
Issue of the periodical within the volume
133
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
"I"-"IV"
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—