All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Modification of analytical determination of superoxidedismutase enzyme activity in barley grain using Ransod sets

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F05%3A00056849" target="_blank" >RIV/62156489:43210/05:00056849 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Modifikace metody na stanovení aktivity enzymu superoxiddismutasy v zrnu ječmene pomocí setů Ransod

  • Original language description

    Enzym superoxiddismutasa (SOD) patří do skupiny přírodních antioxidantů a je součástí všech aerobních organismů. Byl identifikován koncem 60.let 20.století a z chemického hlediska se jedná o tzv. metaloprotein. SOD má významnou funkci při detoxikaci produktů rozpadu molekulárního kyslíku. Největší podíl tohoto enzymu v obilce ječmene se vyskytuje v embryu, ale menší množství se nachází také v aleuronové vrstvě. Obsah tohoto enzymu se v zrnu mění v závislosti na odrůdě a lokalitě. Přítomnost SOD v zrnu asladu zabraňuje žluknutí během skladování a nežádoucím příchutím v pivu. Aktivita enzymu SOD byla stanovena v zrnu ječmene pomocí setů Ransod od firmy RANDOX. Při této metodě se využívá xantin a xantin oxidasa k vytvoření superoxidového radikálu, kterýreaguje s tetrazoliovou solí na červeně zabarvený formazán. Aktivita SOD je pak spektrofotometricky měřena stupněm inhibice této reakce. Výsledné hodnoty se uvádějí v U/ml.

  • Czech name

    Modifikace metody na stanovení aktivity enzymu superoxiddismutasy v zrnu ječmene pomocí setů Ransod

  • Czech description

    Enzym superoxiddismutasa (SOD) patří do skupiny přírodních antioxidantů a je součástí všech aerobních organismů. Byl identifikován koncem 60.let 20.století a z chemického hlediska se jedná o tzv. metaloprotein. SOD má významnou funkci při detoxikaci produktů rozpadu molekulárního kyslíku. Největší podíl tohoto enzymu v obilce ječmene se vyskytuje v embryu, ale menší množství se nachází také v aleuronové vrstvě. Obsah tohoto enzymu se v zrnu mění v závislosti na odrůdě a lokalitě. Přítomnost SOD v zrnu asladu zabraňuje žluknutí během skladování a nežádoucím příchutím v pivu. Aktivita enzymu SOD byla stanovena v zrnu ječmene pomocí setů Ransod od firmy RANDOX. Při této metodě se využívá xantin a xantin oxidasa k vytvoření superoxidového radikálu, kterýreaguje s tetrazoliovou solí na červeně zabarvený formazán. Aktivita SOD je pak spektrofotometricky měřena stupněm inhibice této reakce. Výsledné hodnoty se uvádějí v U/ml.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    CE - Biochemistry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    XXXVI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    80-902671-8-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    325-327

  • Publisher name

  • Place of publication

    Skalský Dvůr

  • Event location

  • Event date

  • Type of event by nationality

  • UT code for WoS article