Easy, rapid and sensitive determination of salicylates in foodstuffs using electroanalytical techniques
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F05%3A00086876" target="_blank" >RIV/62156489:43210/05:00086876 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Jednoduchá, rychlá a senzitivní detekce salicylátů v potravinách pomocí elektroanalytických technik
Original language description
Salicyláty, konkrétně kyselina acetylsalicylová (AcSA, aspirin) je používána již od roku 1890 pro léčbu různých zánětlivých nemocí. Její protisrážlivý efekt byl objeven o 70 let později. Cílem této práce bylo studovat elektrochemické chování kyseliny salicylové (SA) a acetylsalicylové AcSA na povrchu uhlíkové pastové elektrody (CPE) a na uhlíkové tužkové elektrodě (GPE) pomocí square wave voltametrie (SWV) a stanovit studované sloučeniny v potravinách (např. nápoje) a farmaceutickém přípravku. Zjistilijsme, že analyzované léčivo obsahuje 3 -- 5 % SA. Získaný detekční limit pro SA byl 1,3 ng/ml. Dále jsme navrhli metodu pro nepřímé stanovení AcSA a aplikovali jsme ji pro analýzu farmaceutického přípravku. Stanovené množství AcSA bylo v dobré shodě s deklarovaným množstvím. Na závěr jsme použili GPE pro stanovení SA v různých druzích vrb. Nejvyšší obsah SA byl objeven v kůře S. laponum (2986 ug/g svěží hmotnosti).
Czech name
Jednoduchá, rychlá a senzitivní detekce salicylátů v potravinách pomocí elektroanalytických technik
Czech description
Salicyláty, konkrétně kyselina acetylsalicylová (AcSA, aspirin) je používána již od roku 1890 pro léčbu různých zánětlivých nemocí. Její protisrážlivý efekt byl objeven o 70 let později. Cílem této práce bylo studovat elektrochemické chování kyseliny salicylové (SA) a acetylsalicylové AcSA na povrchu uhlíkové pastové elektrody (CPE) a na uhlíkové tužkové elektrodě (GPE) pomocí square wave voltametrie (SWV) a stanovit studované sloučeniny v potravinách (např. nápoje) a farmaceutickém přípravku. Zjistilijsme, že analyzované léčivo obsahuje 3 -- 5 % SA. Získaný detekční limit pro SA byl 1,3 ng/ml. Dále jsme navrhli metodu pro nepřímé stanovení AcSA a aplikovali jsme ji pro analýzu farmaceutického přípravku. Stanovené množství AcSA bylo v dobré shodě s deklarovaným množstvím. Na závěr jsme použili GPE pro stanovení SA v různých druzích vrb. Nejvyšší obsah SA byl objeven v kůře S. laponum (2986 ug/g svěží hmotnosti).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
CG - Electrochemistry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GP525%2F04%2FP132" target="_blank" >GP525/04/P132: Study of protection mechanisms for stress-induced by heavy metals</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
MendelNet´05 Agro
ISBN
80-7157-905-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
1
Pages from-to
93-93
Publisher name
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
MZLU Brno
Event date
Nov 29, 2005
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—