The influence of cultivation environment to the contents, yield and composition of coriander (Coriandrum sativum L.) essential oil
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F05%3A00087353" target="_blank" >RIV/62156489:43210/05:00087353 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
The influence of cultivation environment to the contents, yield and composition of coriander (Coriandrum sativum L.) essential oil
Original language description
The influence of cultivation environment to the contents, yield and composition of coriander (Coriandrum sativum L.) essential oil. Abstract: Coriander has been cultivated for fruits (achenes) that contain essential oils. Essential oils are created in secretion ducts (vittae). Main compounds of coriander essential oil are linalool (60 -- 80 %), a-pinene (3 -- 10 %), geraniol (0,5 -- 5 %), g-terpinene (1 -- 7,5 %), limonene (1 -- 6,5 %), camphor (2,5 -- 10 %) etc. [1]. Due to the fruit size we discern two coriander forms: Coriandrum sativum L. var vulgare ALEF with the essential oil content 0,1 -- 0,35 % and a variety Coriandrum sativum L. var microcarpum DC with essential oil content 0,8 -- 1,8 %. The smaller fruits variety is cultivated more often, because of higher essential oil yield [2]. The essential oil content can vary according to geological and genetic factors [3]. Essential oil composition plasticity under various conditions is less known in Apiaceae. According to [4] chemica
Czech name
Vliv pěstitelského prostředí na obsah, výnos a složení silice koriandru setého (Coriandrum sativum L.)
Czech description
Vliv pěstitelského prostředí na obsah, výnos a složení silice koriandru setého (Coriandrum sativum L.). Abstrakt: Koriandr se pěstuje pro plody (nažky), které obsahují silice. Silice se tvoří v sekrečních kanálcích (vittae). Hlavními složkami koriandrovésilice jsou linalool (60 -- 80 %), a-pinen (3 -- 10 %), geraniol (0,5 -- 5 %), g-terpinen (1 -- 7,5 %), limonen (1 -- 6,5 %), kafr (2,5 -- 10 %) a další (LAWRENCET 1977). Podle velikosti plodů rozlišujeme dvě formy koriandru: Coriandrum sativum L. var vulgare ALEF. s obsahem silice 0,1 -- 0,35 %. Druhá varieta Coriandrum sativum L. var microcarpum DC s obsahem silice 0,8 -- 1,8 %. Častěji se pěstuje drobnoplodá varieta, protože má vyšší výtěžek silice (HABAN 2001). Složení silice se může měnit v závislosti na zeměpisných a genetických faktorech (PENGELLY 2004). Plasticita chemického složení silice v různých podmínkách u Apiaceae je méně známá. Podle GILA 2002 chemický profil silice ovlivňuje počasí, stanoviště a zaplevelení. Obsah silic
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QD0129" target="_blank" >QD0129: Innovation of technologies of selected medicinal, aromatic and spice plants with respects to content substance and their availability.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Herba polonica
ISSN
0018-0599
e-ISSN
—
Volume of the periodical
51
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
PL - POLAND
Number of pages
2
Pages from-to
102-103
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—