Some correlations between parameters of winter wheat technological quality
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00092476" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00092476 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Some correlations between parameters of winter wheat technological quality
Original language description
The results of three-year trials (1999 to 2001) conducted with six winter wheat varieties in which was studied the grain yield and parameters of technological quality. Varieties of wheat come from four different localities of the Czech Republic. The bestgrain yield were in 2001 (average of sites 8.84 t/ha) and variety Semper, worst quality, had the highest grain yield of 9.17 t/ha, the least grain yield had Sulamit, best quality (7.94 t/ha). The negative correlation was of grain yield and grain volumemass (P < 0.05), Zeleny test and protein content taken as a whole for three years (P < 0.01). The correlation of loaf volume, which is the traits of baking quality and Zeleny test, protein content, dough stability and flour water absorption was positive(P < 0.01).
Czech name
Některé korelace mezi kritérii technologické jakosti pšenice
Czech description
U šesti odrůd ozimé pšenice v průběhu tří let (1999 až 2001) byl sledován výnos zrna a kritéria technologické jakosti. Pšenice byla pěstována na čtyřech stanovištích. Nejvyšší výnosy dosáhly odrůdy v roce 2001, průměr stanovišť byl 8,84 t/ha. Za celé sledované období měla nejvyšší výnos odrůda Semper s nejnižší pekařskou jakostí (průměr 9,17 t/ha) a nejnižší výnos odrůda Sulamit s nejlepší pekařskou jakostí (průměr 7,94 t/ha). V souhrnu tří let byl zjištěn negativní korelační vztah mezi výnosem zrna a objemovou hmotností (P < 0,05), Zeleny testem i obsahem bílkovin (P < 0,01). Korelační vztah mezi měrným objemem pečiva a Zeleny testem, obsahem bílkovin, stabilitou těsta a vazností mouky byl pozitivní (P < 0,01).
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Volume of the periodical
LIV
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
23-30
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—