The effect of sites and years on the technological quality of winter wheat grain
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F05%3A00056697" target="_blank" >RIV/62156489:43210/05:00056697 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
The effect of sites and years on the technological quality of winter wheat grain
Original language description
Results of three-year trials (1999 to 2001) conducted with six winter wheat varieties in which was investigated the effect of sites and years on the final grain yield and technological quality showed statistically highly significant effect of sites on grain yield and these parameter of quality: test weight, wet gluten content, SDS- sedimentation test, Zeleny sedimentation test, protein content, falling number and flour water absoption capacity. The best site was sugar beet-growing production area Žatec.The most accetable weather conditions, from three years were proved in the year 2000. The effect of the variety was highly significant on grain yield and these parameter of quality: test weight, thousand grain weight, ash content, perecentage of complete grains, SDS- sedimentation test, Zeleny sedimentation test, protein content, dough stability, softening degree after 12 minutes, flour water absoption capacity and baking test.
Czech name
Vliv stanoviště a ročníku na technologickou jakost ozimé pšenice
Czech description
Výsledky tříletých pokusů (1999 až 2001) s šesti odrůdami ozimé pšenice, u kterých byl sledován vliv stanoviště a ročníku na výsledný výnos zrna a technologickou jakost, prokázaly statisticky vysoce významný vliv stanoviště na výnos a tyto jakostní znaky: objemovou hmotnost, obsah lepku, SDS-test, Zeleny-test, obsah bílkovin, číslo poklesu a vaznost mouky. Jako nejpříznivější podle jakosti se projevila stanice Žatec v řepařské výrobní oblasti. Nejpříznivější povětrnostní podmínky byly zaznamenány v roce2000.. Rozdílnost odrůd se projevila vysoce významně u výnosu a objemové hmotnosti, hmotnosti tisíce zrn, obsahu popela, podílu plných zrn, SDS- testu, Zeleny testu, obsahu bílkovin, stability těsta, stupně změknutí, vaznosti mouky a měrného objemu pečiva.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Plant, Soil and Environment
ISSN
1214-1178
e-ISSN
—
Volume of the periodical
51
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
9
Pages from-to
101-109
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—