The effect of year, site and variety on the quality charakteristics and bioethanol yield of winter triticale
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00118167" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00118167 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
The effect of year, site and variety on the quality charakteristics and bioethanol yield of winter triticale
Original language description
Results of three-year trials (2003 to 2005) conducted with four winter triticale varieties in which was investigated the effect of sites and years on the quality characteristics and ethanol yield showed statistically highly significant effect of sites onthese quality parameters: test weight, falling number, protein content, starch content, grain yield and ethanol yield. Climate conditions showed statistically highly significant effect on test weight, thousand grain weight, falling number, Zeleny sedimentation test, starch content, grain yield and ethanol yield. The effect of the variety was highly significant on these parameters of quality: test weight, percentage of complete grains. Regarding the bioethanol yield, the most suitable variety accordingto the measured values was the variety Modus (average 41.19 la/100 kg dry matter). The variety Disco provided the biggest yield on the site Hradec nad Svitavou in 2005 (46.7 la/100 kg dry matter) which consist with starch content. Year 20
Czech name
Vliv ročníku, stanoviště a odrůdy na kvalitativní znaky a výtěžnost bioetanolu ozimého tritikale.
Czech description
Byl vyhodnocen vliv stanoviště, ročníku (2003-2005) a čtyř odrůd na kvalitativní charakteristiky a výtěžnost bioetanolu ozimého tritikale. Projevil se statisticky významný vliv stanoviště na objemovou hmotnost, pádové číslo, obsah bílkovin, obsah škrobu,výnos a alkoholovou výtěžnost. Ročník statisticky významně ovlivnil objemovou hmotnost, hmotnost tisíce zrn, pádové číslo, Zeleny test, obsah škrobu, výnos a alkoholovou výtěžnost. Odrůda vysoce významně ovlivnila objemovou hmotnost a podíl plných zrn.Nejvhodnější odrůdou z pohledu alkoholové výtěžnosti, podle naměřených hodnot se jevila odrůda Modus (průměr 41.19 la/100 kg suš.). Nejvyšší výtěžek v roce 2005 poskytla odrůda Disko (46.7 la/ 100 kg suš.) na stanovišti Hradec nad Svitavou, což je v souladu s obsahem škrobu. Nejslabším ročníkem byl rok 2003, kdy byla nízká škrobnatost zrna (63,41 %) a tím i nízké alkoholové výtěžky.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Journal of the Institute of Brewing
ISSN
0046-9750
e-ISSN
—
Volume of the periodical
113
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
GB - UNITED KINGDOM
Number of pages
6
Pages from-to
142-147
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—