Usability of triticale into bioethanol producing through the use of technical enzymes.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00098585" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00098585 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vhodnost tritikale k výrobě bioethanolu při použití technických enzymů
Original language description
Byly hodnoceny dosažené výsledky alkoholové výtěžnosti u 4 odrůd tritikale, pěstovaných na 4 různých lokalitách v letech 2003 -- 2005. V laboratorních zkouškách byly na zcukření škrobu použity technické enzymy Termamyl SC a SAN Extra L. Dosažené alkoholové výtěžky se pohybovaly v rozmezí 37 -- 46 la vzhledem k různým odrůdám, stanovištím a ročníkům. Rozhodujícím faktorem byl obsah škrobu v zrně. Podle průměrných hodnot dosáhla nejvyšších výtěžků bioethanolu odrůda Modus (41.19 la) a Presto, jako stanoviště byly příznivé Hradec n/Svitavou (41.68 la) a Krásné Údolí, nejpříznivější byl rok 2005 (41.48 la). Výsledky ovlivnily jak genetické vlastnosti odrůdy, půdní podmínky, tak zejména průběh povětrnosti usměrňující zejména obsah škrobu. Podle regresní analýzy je pozitivní vztah výtěžku bioethanolu k obsahu škrobu a negativní k obsahu bílkovin v zrně. Použitá kvasná zkouška se prokázala jako vhodné kritérium pro komplexní posouzení vhodnosti suroviny pro lihovarské využití.
Czech name
Vhodnost tritikale k výrobě bioethanolu při použití technických enzymů
Czech description
Byly hodnoceny dosažené výsledky alkoholové výtěžnosti u 4 odrůd tritikale, pěstovaných na 4 různých lokalitách v letech 2003 -- 2005. V laboratorních zkouškách byly na zcukření škrobu použity technické enzymy Termamyl SC a SAN Extra L. Dosažené alkoholové výtěžky se pohybovaly v rozmezí 37 -- 46 la vzhledem k různým odrůdám, stanovištím a ročníkům. Rozhodujícím faktorem byl obsah škrobu v zrně. Podle průměrných hodnot dosáhla nejvyšších výtěžků bioethanolu odrůda Modus (41.19 la) a Presto, jako stanoviště byly příznivé Hradec n/Svitavou (41.68 la) a Krásné Údolí, nejpříznivější byl rok 2005 (41.48 la). Výsledky ovlivnily jak genetické vlastnosti odrůdy, půdní podmínky, tak zejména průběh povětrnosti usměrňující zejména obsah škrobu. Podle regresní analýzy je pozitivní vztah výtěžku bioethanolu k obsahu škrobu a negativní k obsahu bílkovin v zrně. Použitá kvasná zkouška se prokázala jako vhodné kritérium pro komplexní posouzení vhodnosti suroviny pro lihovarské využití.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Volume of the periodical
LIV
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
23-30
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—