New lines of spring barley with a higher content of non-starch polysaccharides for baking use
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00095013" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00095013 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
New lines of spring barley with a higher content of non-starch polysaccharides for baking use
Original language description
Bakery products from a wide range of crops from traditional cereals (wheat, rye, oats) to products from maize, potatoes and alternative raw materials such as buckwheat or amaranth are represented on the Czech market. We selected barley, the crop whose product is used in food industry mainly in the form of pearls and flakes. Barley belongs to the oldest crops in the world and in Central Europe it was already grown in the 5th and 4th millennium B.C. Barley grain is appreciated for the content of nutritiously valuable substances (beta-glucans, dietary fiber, vitamins) and it was proved that that barley diet is efficient in prevention of cardiovascular diseases, in diabetes treatment or lowering cholesterol level in blood. Of the studied set of twenty varieties and lines in which contents of beta-glucans (3.65 -- 7.47 %) and arabinoxylans (4.51 --8.39 %) were established, we selected two lines for the production of bakery products: Kompakt x Wabet (Fig. 1b) with beta-glucan and arabinoxyla
Czech name
Nové linie jarního ječmene s vyšším obsahem neškrobových polysacharidů pro pekařské účely
Czech description
Na českém trhu jsou zastoupeny pekařské výrobky z široké škály plodin od tradičních obilovin (pšenice, žito, oves) až po výrobky z kukuřice, brambor a alternativních surovin jako je pohanka či amarant. My jsme vybrali ječmen, plodinu jejíž produkt je užívaný v potravinářství především ve formě krup a vloček. Ječmen patří k nejstarším plodinám na světě a ve střední Evropě se začal pěstovat již v 5. až 4. tisíciletí před naším letopočtem. Zrno ječmene je ceněno pro obsah nutričně cenných látek (beta-glukany, dietní vlákninu, vitamíny) a bylo prokázáno, že ječná dieta je účinná v prevenci kardiovaskulárních chorob, v léčbě diabetu nebo při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Ze sledovaného souboru dvaceti odrůd a linií, u kterého jsme stanovili obsah beta-glukanů (3,65 -- 7,47 %) a arabinoxylanů (4,51 --8,39 %), jsme vybrali pro přípravu pekařských výrobků dvě linie: Kompakt x Wabet (Obr. 1b) s obsahem 6,25 % beta-glukanů a 7,65 % arabinoxylanů a bezpluchou linii KM 2283 s 5,11 % beta-
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Vitamins 2006 - Health Ingredients Metabolism Analysis
ISBN
80-7194-855-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
2
Pages from-to
132-133
Publisher name
—
Place of publication
Pardubice
Event location
Univerzita Pardubice
Event date
Sep 10, 2006
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—