All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

New lines of spring barley with a higher content of non-starch polysaccharides for baking use

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00095013" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00095013 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    New lines of spring barley with a higher content of non-starch polysaccharides for baking use

  • Original language description

    Bakery products from a wide range of crops from traditional cereals (wheat, rye, oats) to products from maize, potatoes and alternative raw materials such as buckwheat or amaranth are represented on the Czech market. We selected barley, the crop whose product is used in food industry mainly in the form of pearls and flakes. Barley belongs to the oldest crops in the world and in Central Europe it was already grown in the 5th and 4th millennium B.C. Barley grain is appreciated for the content of nutritiously valuable substances (beta-glucans, dietary fiber, vitamins) and it was proved that that barley diet is efficient in prevention of cardiovascular diseases, in diabetes treatment or lowering cholesterol level in blood. Of the studied set of twenty varieties and lines in which contents of beta-glucans (3.65 -- 7.47 %) and arabinoxylans (4.51 --8.39 %) were established, we selected two lines for the production of bakery products: Kompakt x Wabet (Fig. 1b) with beta-glucan and arabinoxyla

  • Czech name

    Nové linie jarního ječmene s vyšším obsahem neškrobových polysacharidů pro pekařské účely

  • Czech description

    Na českém trhu jsou zastoupeny pekařské výrobky z široké škály plodin od tradičních obilovin (pšenice, žito, oves) až po výrobky z kukuřice, brambor a alternativních surovin jako je pohanka či amarant. My jsme vybrali ječmen, plodinu jejíž produkt je užívaný v potravinářství především ve formě krup a vloček. Ječmen patří k nejstarším plodinám na světě a ve střední Evropě se začal pěstovat již v 5. až 4. tisíciletí před naším letopočtem. Zrno ječmene je ceněno pro obsah nutričně cenných látek (beta-glukany, dietní vlákninu, vitamíny) a bylo prokázáno, že ječná dieta je účinná v prevenci kardiovaskulárních chorob, v léčbě diabetu nebo při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Ze sledovaného souboru dvaceti odrůd a linií, u kterého jsme stanovili obsah beta-glukanů (3,65 -- 7,47 %) a arabinoxylanů (4,51 --8,39 %), jsme vybrali pro přípravu pekařských výrobků dvě linie: Kompakt x Wabet (Obr. 1b) s obsahem 6,25 % beta-glukanů a 7,65 % arabinoxylanů a bezpluchou linii KM 2283 s 5,11 % beta-

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Vitamins 2006 - Health Ingredients Metabolism Analysis

  • ISBN

    80-7194-855-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    2

  • Pages from-to

    132-133

  • Publisher name

  • Place of publication

    Pardubice

  • Event location

    Univerzita Pardubice

  • Event date

    Sep 10, 2006

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article