Beta-glucan content in varieties and lines of spring barley
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00180078" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00180078 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60193697:_____/11:#0000610
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Obsah beta-glukanů v odrůdách a liniích ječmene jarního
Original language description
Cílem této práce bylo analyzovat a zhodnotit obsah beta-glukanů v zrnu ječmene jarního. beta-glukany jsou hlavní částí tzv. neškrobových polysacharidů zrna ječmene. Neškrobové polysacharidy tvořící v zrnu zejména buněčné stěny jsou součástí tzv. potravinové vlákniny. Vzhledem k benefitu potravní vlákniny pro lidské zdraví se jeví použití ječmene pro výrobu potravin jako perspektivní. Naopak vyšší obsah beta-glukanů, může způsobovat problémy v technologii výroby piva. Analyzovaný soubor obsahoval osm sladovnických odrůd, tři bezpluché linie a jednu bezpluchou odrůdu ječmene jarního. Vzorky ječmene byly pěstovány v dvou různých intenzitách chemického ošetření, ve dvou letech a na dvou lokalitách. Průměrný obsah beta-glukanů v testovaném souboru ječmene se pohyboval od 3,14 do 6,22 %.
Czech name
Obsah beta-glukanů v odrůdách a liniích ječmene jarního
Czech description
Cílem této práce bylo analyzovat a zhodnotit obsah beta-glukanů v zrnu ječmene jarního. beta-glukany jsou hlavní částí tzv. neškrobových polysacharidů zrna ječmene. Neškrobové polysacharidy tvořící v zrnu zejména buněčné stěny jsou součástí tzv. potravinové vlákniny. Vzhledem k benefitu potravní vlákniny pro lidské zdraví se jeví použití ječmene pro výrobu potravin jako perspektivní. Naopak vyšší obsah beta-glukanů, může způsobovat problémy v technologii výroby piva. Analyzovaný soubor obsahoval osm sladovnických odrůd, tři bezpluché linie a jednu bezpluchou odrůdu ječmene jarního. Vzorky ječmene byly pěstovány v dvou různých intenzitách chemického ošetření, ve dvou letech a na dvou lokalitách. Průměrný obsah beta-glukanů v testovaném souboru ječmene se pohyboval od 3,14 do 6,22 %.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
LIX
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
499-502
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—