All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Beta-glucan content in varieties and lines of spring barley

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00180078" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00180078 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60193697:_____/11:#0000610

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Obsah beta-glukanů v odrůdách a liniích ječmene jarního

  • Original language description

    Cílem této práce bylo analyzovat a zhodnotit obsah beta-glukanů v zrnu ječmene jarního. beta-glukany jsou hlavní částí tzv. neškrobových polysacharidů zrna ječmene. Neškrobové polysacharidy tvořící v zrnu zejména buněčné stěny jsou součástí tzv. potravinové vlákniny. Vzhledem k benefitu potravní vlákniny pro lidské zdraví se jeví použití ječmene pro výrobu potravin jako perspektivní. Naopak vyšší obsah beta-glukanů, může způsobovat problémy v technologii výroby piva. Analyzovaný soubor obsahoval osm sladovnických odrůd, tři bezpluché linie a jednu bezpluchou odrůdu ječmene jarního. Vzorky ječmene byly pěstovány v dvou různých intenzitách chemického ošetření, ve dvou letech a na dvou lokalitách. Průměrný obsah beta-glukanů v testovaném souboru ječmene se pohyboval od 3,14 do 6,22 %.

  • Czech name

    Obsah beta-glukanů v odrůdách a liniích ječmene jarního

  • Czech description

    Cílem této práce bylo analyzovat a zhodnotit obsah beta-glukanů v zrnu ječmene jarního. beta-glukany jsou hlavní částí tzv. neškrobových polysacharidů zrna ječmene. Neškrobové polysacharidy tvořící v zrnu zejména buněčné stěny jsou součástí tzv. potravinové vlákniny. Vzhledem k benefitu potravní vlákniny pro lidské zdraví se jeví použití ječmene pro výrobu potravin jako perspektivní. Naopak vyšší obsah beta-glukanů, může způsobovat problémy v technologii výroby piva. Analyzovaný soubor obsahoval osm sladovnických odrůd, tři bezpluché linie a jednu bezpluchou odrůdu ječmene jarního. Vzorky ječmene byly pěstovány v dvou různých intenzitách chemického ošetření, ve dvou letech a na dvou lokalitách. Průměrný obsah beta-glukanů v testovaném souboru ječmene se pohyboval od 3,14 do 6,22 %.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2011

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    LIX

  • Issue of the periodical within the volume

    12

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    499-502

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database