Myopathy of slaughter chickens
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00099133" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00099133 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Myopatie jatečných kuřat
Original language description
Intenzivní způsoby produkce jatečných kuřat způsobují u některých jedinců odlišný průběh biochemických postmortálních změn v jejich svalovině. Ty následně ovlivňují senzorické vlastnosti kuřecího masa. V malém rozsahu se vyskytuje tzv. myopatie kuřecí prsní svaloviny. Projevuje se abnormálně tmavým zbarvením prsního svalu. Myopatická kuřata jsou veterinárním dozorem konfiskována pro senzoricky nepřijatelnou tmavou barvu masa. Tmavost barvy je hodnocena subjektivně adspekcí. Je snaha najít objektivní parametr pro posuzování této smyslové odchylky v barvě kuřecího masa. V tříletém období byl na velkokapacitních drůbežích jatkách hodnocen výskyt myopatických kuřat a z jednotlivých dodávek kuřat byla z linky odebírána kuřata zcela kvalitní a kuřata markantně myopatická. U jednotlivých kuřat byly v půlhodinových intervalech v období 60 až 330 minut post mortem měřeny hodnoty pH a hodnoty elektrické vodivosti v prsní svalovině. Na porážce bylo každoročně zpracováno přibližně 9 miliónů kuřat
Czech name
Myopatie jatečných kuřat
Czech description
Intenzivní způsoby produkce jatečných kuřat způsobují u některých jedinců odlišný průběh biochemických postmortálních změn v jejich svalovině. Ty následně ovlivňují senzorické vlastnosti kuřecího masa. V malém rozsahu se vyskytuje tzv. myopatie kuřecí prsní svaloviny. Projevuje se abnormálně tmavým zbarvením prsního svalu. Myopatická kuřata jsou veterinárním dozorem konfiskována pro senzoricky nepřijatelnou tmavou barvu masa. Tmavost barvy je hodnocena subjektivně adspekcí. Je snaha najít objektivní parametr pro posuzování této smyslové odchylky v barvě kuřecího masa. V tříletém období byl na velkokapacitních drůbežích jatkách hodnocen výskyt myopatických kuřat a z jednotlivých dodávek kuřat byla z linky odebírána kuřata zcela kvalitní a kuřata markantně myopatická. U jednotlivých kuřat byly v půlhodinových intervalech v období 60 až 330 minut post mortem měřeny hodnoty pH a hodnoty elektrické vodivosti v prsní svalovině. Na porážce bylo každoročně zpracováno přibližně 9 miliónů kuřat
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Volume of the periodical
54
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
49-56
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—