Microbiological quality of milk with regard to technological aspects
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00103137" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00103137 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Mikrobiologická kvalita mléka z hlediska jeho technologických vlastností
Original language description
Neopomenutelnou a velmi důležitou součástí jak syrového, tak tepelně ošetřeného mléka jsou mikroorganismy, které se v mléku vyskytují. V průběhu rozvoje mlékařství se plně potvrdil význam mikroorganismů jako činitelů ovlivňujících využitelnost a zpracovatelnost suroviny, průběh technologických procesů, fyzikálně chemické vlastnosti mléčných výrobků, jejich senzorické vlastnosti, skladovatelnost, trvanlivost a hygienickou nezávadnost. Výskyt celkového počtu mikroorganismů a psychrotrofní mikroflóry v syrovém kravském mléce je doplňkovým ukazatelem hygieny prvovýroby mléka (ČSN 57 0529). Dalším zdrojem jsou dojicí zařízení a potrubí na mléko, nádoby, nářadí, chladiče a úchovné nádrže. Nejčastějšími zástupci psychrotrofních mikroorganismů v syrovém mlécejsou bakterie rodů Pseudomonas, Alcaligenes, Flavobacter, Enterobacter, Micrococcus, Brevibacterium a Bacillus. Z nich převažuje rod Pseudomonas, který obvykle netvoří více než 10% mikroflóry čerstvě nadojeného mléka, ale patří mezi nejdů
Czech name
Mikrobiologická kvalita mléka z hlediska jeho technologických vlastností
Czech description
Neopomenutelnou a velmi důležitou součástí jak syrového, tak tepelně ošetřeného mléka jsou mikroorganismy, které se v mléku vyskytují. V průběhu rozvoje mlékařství se plně potvrdil význam mikroorganismů jako činitelů ovlivňujících využitelnost a zpracovatelnost suroviny, průběh technologických procesů, fyzikálně chemické vlastnosti mléčných výrobků, jejich senzorické vlastnosti, skladovatelnost, trvanlivost a hygienickou nezávadnost. Výskyt celkového počtu mikroorganismů a psychrotrofní mikroflóry v syrovém kravském mléce je doplňkovým ukazatelem hygieny prvovýroby mléka (ČSN 57 0529). Dalším zdrojem jsou dojicí zařízení a potrubí na mléko, nádoby, nářadí, chladiče a úchovné nádrže. Nejčastějšími zástupci psychrotrofních mikroorganismů v syrovém mlécejsou bakterie rodů Pseudomonas, Alcaligenes, Flavobacter, Enterobacter, Micrococcus, Brevibacterium a Bacillus. Z nich převažuje rod Pseudomonas, který obvykle netvoří více než 10% mikroflóry čerstvě nadojeného mléka, ale patří mezi nejdů
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník souhrnů konference XXXVI. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
80-7305-570-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
142-146
Publisher name
VFU Brno
Place of publication
Brno
Event location
VFU, Brno
Event date
Jan 1, 2006
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—