All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

On the Influence of Storing on Viscosity of Egg Fluids

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00108469" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00108469 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    On the Influence of Storing on Viscosity of Egg Fluids

  • Original language description

    Rheologic properties of egg fluids (yolk and albumen) have been determined during 8-week period of stroring. The eggs have been stored under constant temperature of 16°C. Several experiments have been carried out and analysed for each set of samples -- different shearing time, share rate etc. Decrease of viscosity with duration of ageing was documented. It was also found that yolk samples exhibited shear-thinning and thixotropic behaviour. This effect was successfully simulated by simple analytical model. Time-dependant viscosity also decreased with time. The value of pH does not seem to influence the rheological propertis, although it was changing in both, yolk and albumen during the monitored time period.

  • Czech name

    Vliv skladování na viskozitu vaječných tekutin

  • Czech description

    Byly stanoveny reologické vlastnosti vaječných tekutin (žloutek a bílek) během 8 týdnů skladování za konstantní teploty 16 °C. Každá sada vzorků byla zkoumána za různých podmínek: různá doba zatěžování, rychlost zatěžování apod. Byl zjištěn pokles viskozity s délkou skladování. Vzorky žloutku vykazovaly známky tixotropie. Tento jev byl potvrzen následnou numerickou simulací. Vzorky též vykazovaly znaky časové závislosti. Hodnota pH se během skaldování měnila, ovšem její korelace s reologickými vlastnostmi není statisticky průkazná.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    BK - Liquid mechanics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/IAA201990701" target="_blank" >IAA201990701: Behaviour of selected agriculture products at impact loading</a><br>

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Physics Research and Education

  • ISBN

    978-80-8069-899-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    55-57

  • Publisher name

    Slovak University of Agriculture in Nitra

  • Place of publication

    Nitra

  • Event location

  • Event date

  • Type of event by nationality

  • UT code for WoS article