On the Influence of Storing on Viscosity of Egg Fluids
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00108469" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00108469 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
On the Influence of Storing on Viscosity of Egg Fluids
Original language description
Rheologic properties of egg fluids (yolk and albumen) have been determined during 8-week period of stroring. The eggs have been stored under constant temperature of 16°C. Several experiments have been carried out and analysed for each set of samples -- different shearing time, share rate etc. Decrease of viscosity with duration of ageing was documented. It was also found that yolk samples exhibited shear-thinning and thixotropic behaviour. This effect was successfully simulated by simple analytical model. Time-dependant viscosity also decreased with time. The value of pH does not seem to influence the rheological propertis, although it was changing in both, yolk and albumen during the monitored time period.
Czech name
Vliv skladování na viskozitu vaječných tekutin
Czech description
Byly stanoveny reologické vlastnosti vaječných tekutin (žloutek a bílek) během 8 týdnů skladování za konstantní teploty 16 °C. Každá sada vzorků byla zkoumána za různých podmínek: různá doba zatěžování, rychlost zatěžování apod. Byl zjištěn pokles viskozity s délkou skladování. Vzorky žloutku vykazovaly známky tixotropie. Tento jev byl potvrzen následnou numerickou simulací. Vzorky též vykazovaly znaky časové závislosti. Hodnota pH se během skaldování měnila, ovšem její korelace s reologickými vlastnostmi není statisticky průkazná.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
BK - Liquid mechanics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/IAA201990701" target="_blank" >IAA201990701: Behaviour of selected agriculture products at impact loading</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Physics Research and Education
ISBN
978-80-8069-899-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
55-57
Publisher name
Slovak University of Agriculture in Nitra
Place of publication
Nitra
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—