Influence of storage temperature and storage time on rheological behaviour of egg yolks
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00120423" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00120423 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv délky a teploty skladování na reologické chování vaječných žloutků
Original language description
Bylo sledováno reologické chování vaječných žloutků dvou nosných plemen, konkrétně se jednalo o plemena Plymouth a Rhode Island Red. Vejce byla skladována v prostředí s různou teplotou (4 °C, 8 °C, 12 °C a 16 °C) po dobu 1, 2, 3, 4 a 8 týdnů. Měření hodnot dynamické viskozity probíhalo na rotačním viskozimetru Anton Paar DV -- 3P, který měří kroutící moment rotujícího vřetena ponořeného do vzorku. Vaječné žloutky byly hodnoceny z několika hledisek. Sledována a modelována byla viskozita jako funkce rychlosti deformace. Ze závislostí vyplývá, že žloutek je "shear thinning" materiál, s rychlostí zatěžování tedy klesá jeho viskozita. Z měření s hysterézní smyčkou vyplývá, že žloutek vykazuje tixotropní charakter. Tixotropní chování je pro žloutek typické,a to bez závislosti na délce jeho skladování. Dále byla sledováno časově závislé chování vzorků. Viskozita rychle klesala s časem zatěžování a u nižších rychlostí deformace dosáhla vyrovnaného stavu. U časově závislé viskozity byl zjištěn
Czech name
Vliv délky a teploty skladování na reologické chování vaječných žloutků
Czech description
Bylo sledováno reologické chování vaječných žloutků dvou nosných plemen, konkrétně se jednalo o plemena Plymouth a Rhode Island Red. Vejce byla skladována v prostředí s různou teplotou (4 °C, 8 °C, 12 °C a 16 °C) po dobu 1, 2, 3, 4 a 8 týdnů. Měření hodnot dynamické viskozity probíhalo na rotačním viskozimetru Anton Paar DV -- 3P, který měří kroutící moment rotujícího vřetena ponořeného do vzorku. Vaječné žloutky byly hodnoceny z několika hledisek. Sledována a modelována byla viskozita jako funkce rychlosti deformace. Ze závislostí vyplývá, že žloutek je "shear thinning" materiál, s rychlostí zatěžování tedy klesá jeho viskozita. Z měření s hysterézní smyčkou vyplývá, že žloutek vykazuje tixotropní charakter. Tixotropní chování je pro žloutek typické,a to bez závislosti na délce jeho skladování. Dále byla sledováno časově závislé chování vzorků. Viskozita rychle klesala s časem zatěžování a u nižších rychlostí deformace dosáhla vyrovnaného stavu. U časově závislé viskozity byl zjištěn
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
BK - Liquid mechanics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů