Capsaicin as a tool for distinguishing of single strain peppers
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00108827" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00108827 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kapsaicin jako znak pro rozlišení jednotlivých odrůd paprik
Original language description
Pálivá chuť papriky je způsobena především obsahem kapsaicinu (8-methyl-N-vanillyl-6-nonenamide). Hlavním cílem této studie bylo navrhnout techniku stanovení hladiny kapsaicinu na sedumdesáti druzích paprik uchovaných na oddělení zelenin a speciálních podin, Výzkumném ústavu rostlinné výroby v Olomouci. Pro tyto účely jsme optimalizovali HPLC s elektrochemickou detekcí. Vhodné podmínky pro stanovení kapsaicinu byli: pracovní potenciál elektrody 750 mV, mobilní fáze acetátový pufr (pH 4) a methanol v poměru 40:60 (v/v, %). Detekční limit kapsaicinu byl asi 9 nM. Poté jsme navrhli a optimalizovali techniku stanovení kapsaicinu v reálných vzorcích. Rozdělili jsme plody paprik na čtyři části (zvětšená plodové lůžko, vrcholek plodu, spodek plodu a semena) ve kterých jsme detekovali hladinu kapsaicinu. Mezi analyzovanými druhy byli Polévková žlutá, Feferonka třešňová, Třešňová červená, Koral, Chilli, Citrina, Portugalská žlutá, Samara, Jubila, Novoselská kapie, Andrea, Morava, Karmen. Z obdr
Czech name
Kapsaicin jako znak pro rozlišení jednotlivých odrůd paprik
Czech description
Pálivá chuť papriky je způsobena především obsahem kapsaicinu (8-methyl-N-vanillyl-6-nonenamide). Hlavním cílem této studie bylo navrhnout techniku stanovení hladiny kapsaicinu na sedumdesáti druzích paprik uchovaných na oddělení zelenin a speciálních podin, Výzkumném ústavu rostlinné výroby v Olomouci. Pro tyto účely jsme optimalizovali HPLC s elektrochemickou detekcí. Vhodné podmínky pro stanovení kapsaicinu byli: pracovní potenciál elektrody 750 mV, mobilní fáze acetátový pufr (pH 4) a methanol v poměru 40:60 (v/v, %). Detekční limit kapsaicinu byl asi 9 nM. Poté jsme navrhli a optimalizovali techniku stanovení kapsaicinu v reálných vzorcích. Rozdělili jsme plody paprik na čtyři části (zvětšená plodové lůžko, vrcholek plodu, spodek plodu a semena) ve kterých jsme detekovali hladinu kapsaicinu. Mezi analyzovanými druhy byli Polévková žlutá, Feferonka třešňová, Třešňová červená, Koral, Chilli, Citrina, Portugalská žlutá, Samara, Jubila, Novoselská kapie, Andrea, Morava, Karmen. Z obdr
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
CG - Electrochemistry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M06030" target="_blank" >1M06030: Functional genomics and proteomics for crop improvement</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
IX. Konference mladych vedeckych pracovniku s mezinarodni ucasti-sborník
ISBN
978-80-7305-012-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
59-62
Publisher name
Veterinarni a farmaceuticka univerzita Brno
Place of publication
Česká Republika
Event location
Brno, Česká Republika
Event date
Jan 1, 2007
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—