An influence of combination of hybridization and sex on carcass pigs meatness
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00111766" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00111766 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
An influence of combination of hybridization and sex on carcass pigs meatness
Original language description
The aim of this study was to do operational testing of carcass pigs of three hybrid combinations: (CLW x CL) x D (239 animals), (CLW x CL) x (Pn x H) (258 animals) and (CLW x CL) x CLW sire line (179 animals) and to determine an influence of combinationof hybridization and sex on reached meatness. On the basis of reached results it is possible to enunciate that carcass pigs of combination (CLW x CL) x D had the highest lean meat percentage (55.24 %). On the contrary combination (CLW x CL) x CLW sire line reached the lowest value of this trait (54.13 %). Surprising finding was the fact that pigs of combination (CLW x CL) x D with the highest carcass modified body weight reached the highest percentage of lean meat compared to other studied combinations.Among gilts and hogs there was found conclusive difference in lean meat percentage in all combinations. Gilts reached for 1 -- 2 % higher lean meat percentage compared to hogs.
Czech name
Vliv kombinace křížení a pohlaví na zmasilost jatečných prasat
Czech description
Cílem práce bylo provést provozní testaci jatečných prasat tří hybridních kombinací: (ČBU x ČL) x D (239 ks), (ČBU x ČL) x (Pn x H) (258 ks) a (ČBU x ČL) x BO (179 ks) a zjistit vliv kombinace křížení a pohlaví na dosaženou zmasilost. Na základě dosažených výsledků lze konstatovat, že nejvíce zmasilá (55,24 % LM) byla jatečná prasata kombinace (ČBU x ČL) x D. Naopak nejméně zmasilá (54,13 % LM) byla prasata kombinace (BU x L) x BO. Překvapivým zjištěním bylo, že prasata plemenné kombinace (BU x L) x D snejvyšší průměrnou hmotností JUT dosáhla nejvyššího podílu svaloviny ve srovnání s ostatními sledovanými kombinacemi. Mezi prasničkami a vepříky byl ve zmasilosti zaznamenán u všech kombinací průkazný rozdíl. U prasniček oproti vepříkům byl stanoven ccao 1-2 % vyšší podíl svaloviny.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GI - Farm animal breeding and farm animal pedigree breeding
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Research in Pig Breeding
ISSN
1802-7547
e-ISSN
—
Volume of the periodical
1
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
65-67
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—