Detection of Clostridium tyrobutyricum using cultivation and biochemical methods and polymerase chain reaction
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00114097" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00114097 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Detection of Clostridium tyrobutyricum using cultivation and biochemical methods and polymerase chain reaction
Original language description
V syrovém mléku mohou být přítomny anaerobní sporotvorné bakterie rodu Clostridium. Spory těchto mikroorganismů mohou přežívat pasteraci a být příčinou tzv. pozdního duření sýrů. Za původce této vady sýrů byl v nejnovějších studiích označen jediný bakteriální druh, Clostridium tyrobutyricum. V této práci byly srovnány dvě kultivační metody detekce klostridií máselného kvašení v reálných vzorcích syrového a pasterovaného mléka a v polotvrdých sýrech. Výsledky ukázaly, že je zkumavková metoda vhodná k rychlému orientačnímu stanovení klostridií v mléku a sýrech (v koncentraci 102 KTJ/ml nebo /g), k citlivějšímu průkazu (101 KTJ/ml nebo /g) přítomnosti klostridií v analyzovaném vzorku je vhodnější časově náročnější kultivační metoda. Pomocí druhově specifické PCR byly všechny presumptivní kolonie narostlé anaerobně na selektivním RCM agaru s polymyxinem B (500 ug/ml) identifikovány jako druh C. tyrobutyricum. Konfirmace pomocí API testů byla v 50 % případů odlišná. Výsledky prokázaly, že j
Czech name
Detection of Clostridium tyrobutyricum using cultivation and biochemical methods and polymerase chain reaction
Czech description
V syrovém mléku mohou být přítomny anaerobní sporotvorné bakterie rodu Clostridium. Spory těchto mikroorganismů mohou přežívat pasteraci a být příčinou tzv. pozdního duření sýrů. Za původce této vady sýrů byl v nejnovějších studiích označen jediný bakteriální druh, Clostridium tyrobutyricum. V této práci byly srovnány dvě kultivační metody detekce klostridií máselného kvašení v reálných vzorcích syrového a pasterovaného mléka a v polotvrdých sýrech. Výsledky ukázaly, že je zkumavková metoda vhodná k rychlému orientačnímu stanovení klostridií v mléku a sýrech (v koncentraci 102 KTJ/ml nebo /g), k citlivějšímu průkazu (101 KTJ/ml nebo /g) přítomnosti klostridií v analyzovaném vzorku je vhodnější časově náročnější kultivační metoda. Pomocí druhově specifické PCR byly všechny presumptivní kolonie narostlé anaerobně na selektivním RCM agaru s polymyxinem B (500 ug/ml) identifikovány jako druh C. tyrobutyricum. Konfirmace pomocí API testů byla v 50 % případů odlišná. Výsledky prokázaly, že j
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Volume of the periodical
LV
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
23-28
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—