All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Changes Caused by Genotype and Environmental Conditions in Beta-Glucan Content of Spring Barley for Dietetically Beneficial Human Nutrition

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00124129" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00124129 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60193697:_____/08:#0000442

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Changes Caused by Genotype and Environmental Conditions in Beta-Glucan Content of Spring Barley for Dietetically Beneficial Human Nutrition

  • Original language description

    Over the five-year period (2000-2004), a significantly higher beta-glucan content was detected in the waxy varieties Washonubet, Wabet, and Wanubet (6.8-7.6 %) and lines formed by crossing these varieties with malting varieties (5.8-7.1 %). Conversely, the non-waxy hulled malting-type varieties Kompakt (4.0 %) and Krona (4.3 %) had significantly lower contents of beta-glucan. The observations also showed that concentrations of beta-glucans in 2000-2004 were significantly affected not only by varieties,but also environmental conditions in the growing periods and interactions of these two factors. Higher precipitation during the flowering time and grain filling period and lower temperatures during the flowering time in 2002 had negative effects on concentration of beta-glucans. Conversely, drier and warmer weather in 2003 enhanced the content of beta-glucans. The results show that it is possible to increase the content of beta-glucan in spring barley grain by implementing selective bree

  • Czech name

    Vlivy působící na obsah beta-glukanů při šlechtění jarního ječmene

  • Czech description

    Významně vyšší obsah beta-glukanů byl v pětiletém období (2000-2004) detekován u waxy odrůd Washonubet, Wabet a Wanubet (6,8-7,6 %) a linií vzniklých z waxy a sladovnických odrůd (5,8-7,1 %). Pluchaté sladovnické odrůdy Kompakt (4,0 %) a Krona (4,3 %) měly významně nižší obsah beta-glukanů. Koncentrace beta-glukanů v 2000-2004 byla významně ovlivněna odrůdami, enviromentálními podmínkami a jejich interakcí. Vyšší dešťové srážky během kvetení a plnění zrn a nižší teplota během kvetení v roce 2002 měly negativní efekt na koncentraci beta-glukanů. Naopak sucho a teplejší počasí v roce 2003 ovlivnilo obsah beta-glukanů opačne. Výsledky ukazují, že je možné zvýšení obsahu betu-glukanů v zrnu jarního ječmene pomocí křížení. Ve srovnání s otcovskými sladovnickými odrůdami, průměrný obsah beta-glukanů v F4-F8 generaci byl zvýšen o 1,8-2 % rekombinací u linií Kompakt x Wabte a Wanubet x Krona.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Plant Foods for Human Nutrition

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    63

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database