Changes Caused by Genotype and Environmental Conditions in Beta-Glucan Content of Spring Barley for Dietetically Beneficial Human Nutrition
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00124129" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00124129 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60193697:_____/08:#0000442
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Changes Caused by Genotype and Environmental Conditions in Beta-Glucan Content of Spring Barley for Dietetically Beneficial Human Nutrition
Original language description
Over the five-year period (2000-2004), a significantly higher beta-glucan content was detected in the waxy varieties Washonubet, Wabet, and Wanubet (6.8-7.6 %) and lines formed by crossing these varieties with malting varieties (5.8-7.1 %). Conversely, the non-waxy hulled malting-type varieties Kompakt (4.0 %) and Krona (4.3 %) had significantly lower contents of beta-glucan. The observations also showed that concentrations of beta-glucans in 2000-2004 were significantly affected not only by varieties,but also environmental conditions in the growing periods and interactions of these two factors. Higher precipitation during the flowering time and grain filling period and lower temperatures during the flowering time in 2002 had negative effects on concentration of beta-glucans. Conversely, drier and warmer weather in 2003 enhanced the content of beta-glucans. The results show that it is possible to increase the content of beta-glucan in spring barley grain by implementing selective bree
Czech name
Vlivy působící na obsah beta-glukanů při šlechtění jarního ječmene
Czech description
Významně vyšší obsah beta-glukanů byl v pětiletém období (2000-2004) detekován u waxy odrůd Washonubet, Wabet a Wanubet (6,8-7,6 %) a linií vzniklých z waxy a sladovnických odrůd (5,8-7,1 %). Pluchaté sladovnické odrůdy Kompakt (4,0 %) a Krona (4,3 %) měly významně nižší obsah beta-glukanů. Koncentrace beta-glukanů v 2000-2004 byla významně ovlivněna odrůdami, enviromentálními podmínkami a jejich interakcí. Vyšší dešťové srážky během kvetení a plnění zrn a nižší teplota během kvetení v roce 2002 měly negativní efekt na koncentraci beta-glukanů. Naopak sucho a teplejší počasí v roce 2003 ovlivnilo obsah beta-glukanů opačne. Výsledky ukazují, že je možné zvýšení obsahu betu-glukanů v zrnu jarního ječmene pomocí křížení. Ve srovnání s otcovskými sladovnickými odrůdami, průměrný obsah beta-glukanů v F4-F8 generaci byl zvýšen o 1,8-2 % rekombinací u linií Kompakt x Wabte a Wanubet x Krona.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Plant Foods for Human Nutrition
ISSN
—
e-ISSN
—
Volume of the periodical
63
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—