Shape and strength of Red Haven peaches at the different stages of their maturity
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00128437" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00128437 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Shape and strength of Red Haven peaches at the different stages of their maturity
Original language description
Global shape of the peaches of the Red Haven variety (harvested on different days during July, 2007) has been characterized by calculating the H/Ds, H/Dc and Dc/Ds ratios. There is no, or nearly no, differences between peaches harvested at the differentdays. The shape of the all tested peaches was very close to round one. The more detailed description of the peach shape is based on the Elliptic Fourier analysis (EFDs) of the digital photos. The knowledge of the parameters (curvature etc.) is very useful e.g. for the evaluation of the results of the strength tests. Compression tests have been also perforemd -- the whole peaches have been compressed between two plates at the constant cross--head velocity 20 mm/min. The force--displacement curves are characterised by certain monotonic increase and the point called bioyield, where force exhibits a drop. The bioyield significantly decreases with the date of the harvesting. There is no evidence of the dependence of this parameter on the dir
Czech name
Hodnocení tvarů a mechanických vlastností broskví Red Haven v různých stádiích zralosti
Czech description
V rámci této práce byly hodnoceny tvary a mechanické vlastnosti broskví odrůdy Red Haven sklízených v různých fázích zralosti v červenci 2007. Tvar plodů a pecek byl popsán vypočtenými poměrovými parametry H/Ds, H/Dc a Dc/Ds. Je zřejmé, že neexistuje zřejmý kvantifikovatelný rozdíl v tvarech broskví sklízených v různých termínech (stadiích zralosti). Tvar téměř všech broskví sledovaných v rámci tohoto výzkumu byl téměř kulový. Detailnější rozbor tvaru broskví byl založen na obrazové analýze digitálníchsnímků plodů. Použita byla tzv. Eliptická Fourierova analýza (EFD). Analýza vedla k výpočtu poloměrů křivosti. Tento parametr byl dále využit při hodnocení mechanických vlastností broskví. Celé plody byly stlačovány ve všech hlavních směrech mezi dvěma deskami (hlavicemi) zkušebního stroje rychlostí 20 mm/min. Byly získány křivky závislostí síla--posunutí, které byly následně modelovány pomocí nelineárních modelů. Křivky vykazovaly počáteční lineární region nárůstu. Za tímto regionem nás
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/IAA201990701" target="_blank" >IAA201990701: Behaviour of selected agriculture products at impact loading</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Acta Universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis : Acta of Mendel University of agriculture and forestry Brno = Acta Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Volume of the periodical
LVI
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—