All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Development of the peach firmness during harvest period

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00128439" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00128439 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Development of the peach firmness during harvest period

  • Original language description

    The objective of the present study is to characterize the rheological properties of peaches according to the results of puncture test force/displacement curves. The measurements were carried out on the universal testing machine. The firmness of the peaches was measured on the equatorial side of the fruit. Four measurements were carried out on each fruit by varying the orientation at intervals by about 90°. The used approach computed six texture parameters from the curves, which were supposed to be representative of skin hardness, fruit deformation before skin rupture, flesh firmness and mechanical work needed to penetrate the fruit. The data were fitted by an exponential function. The correlation is not statistically significant. Its value only supportthe hypothesis about decrease of the skin strength and other values. Generally, there is a decreases with time from the harvest beginning but the scatter of the data is too high. The results show that used method enables to describe the

  • Czech name

    Vývoj pevnosti broskví během období sklizně

  • Czech description

    V práci je sledována závislost deformačních charakteristik broskví (Red Haven) na datu jejich sklizně. Deformační charakteristiky jsou stanoveny pomocí měření závislosti síla -- hloubka penetrace válce o průměru 11 mm. Ukazuje se, že na této křivce je možné rozlišit různá stadia deformačního odporu daného ovoce. Proces deformace je popsán šesti veličinami (pevnost slupky, hloubka penetrace v okamžiku lomu slupky, tuhost, práce potřebná pro porušení slupky, pevnost dužniny a práce potřebná pro deformacidužniny). Přestože dané veličiny vykazují tendenci k poklesu s termínem sklizně, pozorujeme značný rozptyl měřených hodnot. Tento rozptyl nelze eliminovat ani poměrně pečlivým výběrem sklízených broskví. Ukázalo se, že pro hodnocení pevnosti broskví je vhodnější spíše jednodušší metoda (např. klasický Taylor - Magnusův test), která stanoví jednu veličinu a která umožňuje snadné testování velkého množství vzorků, než exaktnější metoda umožňující získat velice podrobné informace pro několi

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/IAA201990701" target="_blank" >IAA201990701: Behaviour of selected agriculture products at impact loading</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Acta Universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis : Acta of Mendel University of agriculture and forestry Brno = Acta Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    LVI

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database