All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The chemical composition and technological properties of cow milk from the morning and evening milking in the summer months

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00128831" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00128831 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    The chemical composition and technological properties of cow milk from the morning and evening milking in the summer months

  • Original language description

    The composition of milk is changed during lactation but also during a day. Some authors reported changes about +- 1,1 kg in milk yield during a day, about +- 0,75 % in milk fat content during a day and about +- 0,20 % in protein content during a day in the stable breeding conditions. The aim of our experiment was evaluated the changes in milk yield (kg), composition of milk and technological properties of milk from the morning and evening milking. The interval between morning and evening milking was 12h +- 15 min. The object of experiment were 12 cows of Holstein cattle on the first lactation from the 100-day of lactation to 200-day of lactation. The samples of milk were collected in June, July and August, once a month from the morning and evening milking. The production parameters (milk yield - kg, milk protein production - kg, milk fat production - kg), milk composition (milk protein content - %, milk fat content - %) and technological properties of milk (titratable acidity - SH, re

  • Czech name

    Chemické složení a technologické vlastnosti mléka z ranního a večerního dojení během letních měsíců

  • Czech description

    Produkce mléka a obsah jeho složek vykazuje v průběhu laktace, avšak i v průběhu dne určité změny. Literatura uvádí při stabilních podmínkách chovu denní kolísání u množství mléka +- 1,10 kg, u obsahu tuku +-0,75 %, u obsahu bílkovin +- 0,20 % (KOUŘIMSKÁet al., 2007).Objektem sledování bylo 12 krav Holštýnského plemene skotu na 1. laktaci, od 100. do 200. laktačního dne. Odběry vzorků mléka probíhaly v měsíčních intervalech od června do srpna 2006 z ranního a večerního dojení. Interval mezi dojeními byl (12 h +- 15 min.). Nádoj byl zjišťován přímo na dojírně, vzorky mléka byly z jednotlivých dojení analyzovány ve Výzkumném ústavu pro chov skotu v Rapotíně. Zjistili jsme u ranních vzorků vysoce statisticky průkazně (P<0,01) vyšší nádoj u ranního dojení, dále byla vysoce statisticky průkazně (P<0,01) vyšší produkce bílkovin u ranních vzorků. Rozdíly u ostatních ukazatelů byly statisticky neprůkazné.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GG - Zootechnics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Animal welfare, etológia és tartástechnológia

  • ISSN

    1786-8440

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    4

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    HU - HUNGARY

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database