Detection and monitoring of probiotic microorganisms in fermented milk products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00139797" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00139797 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sanovení a sledování počtu probiotických mikroorganismů v probiotických mléčných výrobcích
Original language description
Probiotika jsou definována jako živé mikroorganismy přítomné v potravě, které po požití v určitém množství příznivě ovlivňují složení a rovnováhu střevní mikroflóry, a tak i zdraví člověka. V současné době se do popředí zájmu spotřebitelů dostávají probiotické potraviny, mezi nimiž dominují kysané mléčné výrobky s přídavkem probiotických bakterií. Jedná se především o bakterie rodu Lactobacillus a Bifidobacterium. Pro dosažení příznivých účinků pro lidské zdraví je spotřebitelům doporučována denní konzumace alespoň 100 g mléčného výrobku s minimálním obsahem 10 miliónů (106) probiotických bakterií v 1 g nebo 1 ml výrobku. V této práci bylo analyzováno pět probiotických mléčných výrobků REVITAL ACTIVE s různými příchutěmi (přírodní, aloe vera, jahoda, malina a vanilka-meruňka), a to na kvalitativní a kvantitativní zasotupení probiotick'ých druhů L. rhamnosus, L. acidophilus a Bifidobacterium sp. Analýza byla prováděna po celou dobu minimální trvanlivosti mléčných výrobků (28 dní). V exp
Czech name
Sanovení a sledování počtu probiotických mikroorganismů v probiotických mléčných výrobcích
Czech description
Probiotika jsou definována jako živé mikroorganismy přítomné v potravě, které po požití v určitém množství příznivě ovlivňují složení a rovnováhu střevní mikroflóry, a tak i zdraví člověka. V současné době se do popředí zájmu spotřebitelů dostávají probiotické potraviny, mezi nimiž dominují kysané mléčné výrobky s přídavkem probiotických bakterií. Jedná se především o bakterie rodu Lactobacillus a Bifidobacterium. Pro dosažení příznivých účinků pro lidské zdraví je spotřebitelům doporučována denní konzumace alespoň 100 g mléčného výrobku s minimálním obsahem 10 miliónů (106) probiotických bakterií v 1 g nebo 1 ml výrobku. V této práci bylo analyzováno pět probiotických mléčných výrobků REVITAL ACTIVE s různými příchutěmi (přírodní, aloe vera, jahoda, malina a vanilka-meruňka), a to na kvalitativní a kvantitativní zasotupení probiotick'ých druhů L. rhamnosus, L. acidophilus a Bifidobacterium sp. Analýza byla prováděna po celou dobu minimální trvanlivosti mléčných výrobků (28 dní). V exp
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
JU - Aeronautics, aerodynamics, aeroplanes
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
MendelNET'2008 Agro. Proceedings of International Ph.D. Students Conference
ISBN
978-80-7375-239-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
—
Publisher name
Mendelova Zemědělská a Lesnická Univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Jan 1, 2008
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—