All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Breed variation in the chemical and fatty acid compositions of the Longissimus dorsi muscle in Czech Fleckvieh and Montbeliarde cattle

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00141652" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00141652 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Breed variation in the chemical and fatty acid compositions of the Longissimus dorsi muscle in Czech Fleckvieh and Montbeliarde cattle

  • Original language description

    The aim of the experiment was to define the effect of cattle breed on a chemical composition and fatty acid profile in intramuscular fat of Longissimus muscle of Montbeliarde (M) bulls and Czech Fleckvieh (CF) bulls fattened up to the same live weight and/or age. The purebred CF bulls (n=20) and M bulls (n=10) were divided into three groups: CF bulls -- age (n=10) fattened up to the age of 572 days; CF bulls -- weight (n=10) fattened up to the live weight of 706 kg and Montbeliarde bulls (n=10) fattenedup to the age of 572 days with live weight of 707 kg. All the bulls were loose-housed in pens with slatted floors from the age of six months (after a two-month preparation period) till slaughter and fed an identical feed ration (ad libitum intake of maize silage and a limited amount of concentrate). In both groups of CF bulls the content of C14:0, C14:1, C16:0 and C16:1 was significantly higher and C18:0 and C 20:0 content was significantly lower compared to M bulls. However, the overal

  • Czech name

    Chemické složení a obsah mastných kyselin v musculus Longissimus dorsi u Českého strakatého a Montbéliardského plemene skotu

  • Czech description

    Cílem experimentu bylo zhodnotit vliv plemen skotu na chemické složení a fatty acid profile in intramuscular fat of Longissimus muscle of Montbeliarde (M) bulls and Czech Fleckvieh (CF) bulls vykrmovaných do stejné hmotnosti and/or věku. Čistokrevní býciplemene CF (n=20) a čistokrevní býci plemene M (n=10) byli rozděleni do tří skupin: bulls of Czech Fleckvieh -- age (n=10) vykrmovaní do věku 572 dnů; bulls of Czech Fleckvieh -- weight (n=10) vykrmovaní do živé hmotnosti 706 kg and Montbeliarde bulls (n=10) vykrmovaní do věku 572 dnů s živou hmotností 707 kg. Všichni býci byli od 6 měsíců věku do porážky ustájeni ve volné kotcové celoroštové stáji a krmeni shodnou krmnou dávkou (ad libitní příjem kukuřičné siláže doplněný limitovaným množstvím koncentrátu). U obou skupin býků CF bylo zjištěno signifikantně vyšší zastoupení C14:0, C 14:1, C 16:0, C 16:1 a C 20:5 a nižší zastoupení C18:0 oproti býkům M. Avšak celkové obsahy SFA, MUFA a PUFA nebyly plemennou příslušností signifikantně ov

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GG - Zootechnics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2009

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Livestock Science

  • ISSN

    1871-1413

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    123

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    NL - THE KINGDOM OF THE NETHERLANDS

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database