Effect of the stage of lactation on basic composition and chosen technological properties of organic sheep milk in crossbreeds of Lacaune and East Friesian.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00142247" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00142247 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv fáze laktace na základní složky a vybrané technologické vlastnosti organického ovčího mléka u kříženek lacaune a východofríská ovce.
Original language description
Vliv fáze laktace (FL) na dojivost, základní složení a vybrané technologické vlastnosti organického ovčího mléka byl hodnocen v průběhu 1. laktace u 10 bahnic, kříženek lacaune a východofríské ovce (L75VF25). Mléko bylo odebíráno pravidelně pětkrát za laktaci, po odstavu jehňat. Denní krmná dávka v průběhu sledování byla založena na ad libitní pastvě na TTP a přídavku 50 g organického ovsa. FL vysoce průkazně ovlivňovala dojivost (D), obsahy sušiny (S), tuku (T), bílkovin (B), kaseinu (K), laktózy (L),obsah močoviny (M, v mg/100ml), titrační kyselost (TK), pH a syřitelnost (SYŘ v s). Naproti tomu nebyl zjištěn průkazný vliv FL na počet somatických buněk (PSB) a jakost sýřeniny (JS). Denní dojivost se během laktace postupně snižovala. Obsahy S a T mělyv průběhu laktace trend postupného zvyšování. Obsahy B měly vyrovnaný trend do 130. dne laktace, poté postupně se zvyšující se trend. Naproti tomu obsahy K byly v průběhu laktace poměrně velmi variabilní. Obsah L měl trend postupného sni
Czech name
Vliv fáze laktace na základní složky a vybrané technologické vlastnosti organického ovčího mléka u kříženek lacaune a východofríská ovce.
Czech description
Vliv fáze laktace (FL) na dojivost, základní složení a vybrané technologické vlastnosti organického ovčího mléka byl hodnocen v průběhu 1. laktace u 10 bahnic, kříženek lacaune a východofríské ovce (L75VF25). Mléko bylo odebíráno pravidelně pětkrát za laktaci, po odstavu jehňat. Denní krmná dávka v průběhu sledování byla založena na ad libitní pastvě na TTP a přídavku 50 g organického ovsa. FL vysoce průkazně ovlivňovala dojivost (D), obsahy sušiny (S), tuku (T), bílkovin (B), kaseinu (K), laktózy (L),obsah močoviny (M, v mg/100ml), titrační kyselost (TK), pH a syřitelnost (SYŘ v s). Naproti tomu nebyl zjištěn průkazný vliv FL na počet somatických buněk (PSB) a jakost sýřeniny (JS). Denní dojivost se během laktace postupně snižovala. Obsahy S a T mělyv průběhu laktace trend postupného zvyšování. Obsahy B měly vyrovnaný trend do 130. dne laktace, poté postupně se zvyšující se trend. Naproti tomu obsahy K byly v průběhu laktace poměrně velmi variabilní. Obsah L měl trend postupného sni
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/2B08069" target="_blank" >2B08069: Relationship research of contaminant microflora and biogenic amines as the risk toxicants in the system of cheese health unexceptionability on the consumer market</a><br>
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků XXXV. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - "Ingrovy dny"
ISBN
978-80-7375-281-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
—
Publisher name
Ediční středisko MZLU v Brně
Place of publication
Brno
Event location
MZLU v Brně
Event date
Mar 5, 2009
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—