The beef quality of the Czech fleckvieh bulls
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00143807" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00143807 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kvalita hovězího masa býků českého strakatého skotu
Original language description
Cílem práce bylo zhodnotit kvalitu hovězího masa býků českého strakatého skotu poraženého v hmotnostním rozpětí 500-580 kg, respektive 600 -- 730 kg. Prodloužení výkrmu býků do vyšší porážkové hmotnosti je výhodnější z pohledu klasifikace zmasilosti jatečně upravených těl v systému SEUROP. Statisticky průkazné diference (P<0,01) byly prokázány v obsahu sušiny hovězího masa (26,38 -- 27,48 %), v obsahu intramuskulárního tuku (2,33 -- 3,06 %), a s tím související energetické hodnoty hovězího masa (2,839 MJ versus 6,238 MJ.kg-1). Také u plochy MLT a diametru svalových vláken byly významné (P<0,05) rozdíly mezi hmotnostními skupinami býků. Obsah celkového proteinu, vaznost vody a barva hovězího masa nebyla průkazně ovlivněna prodloužením výkrmu do vyšší porážkové hmotnosti, kdy výkrm býků byl realizován intenzivnější formou výživy tak, aby nedocházelo k výraznému zvyšování věku zvířat v době porážky.
Czech name
Kvalita hovězího masa býků českého strakatého skotu
Czech description
Cílem práce bylo zhodnotit kvalitu hovězího masa býků českého strakatého skotu poraženého v hmotnostním rozpětí 500-580 kg, respektive 600 -- 730 kg. Prodloužení výkrmu býků do vyšší porážkové hmotnosti je výhodnější z pohledu klasifikace zmasilosti jatečně upravených těl v systému SEUROP. Statisticky průkazné diference (P<0,01) byly prokázány v obsahu sušiny hovězího masa (26,38 -- 27,48 %), v obsahu intramuskulárního tuku (2,33 -- 3,06 %), a s tím související energetické hodnoty hovězího masa (2,839 MJ versus 6,238 MJ.kg-1). Také u plochy MLT a diametru svalových vláken byly významné (P<0,05) rozdíly mezi hmotnostními skupinami býků. Obsah celkového proteinu, vaznost vody a barva hovězího masa nebyla průkazně ovlivněna prodloužením výkrmu do vyšší porážkové hmotnosti, kdy výkrm býků byl realizován intenzivnější formou výživy tak, aby nedocházelo k výraznému zvyšování věku zvířat v době porážky.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/2B08037" target="_blank" >2B08037: Biotechnological methods for innovations of manufacturing and consumerist quality evaluation of beef as source of an animal proteins.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Acta fytotechnica et zootechnica, mimoriadné číslo
ISSN
1335-258X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
12
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
SK - SLOVAKIA
Number of pages
3
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—