USE OF GMO FOR LOWERING THE PESTICIDE CONTAMINATION OF RAW MATERIALS AND FOODSTUFFS
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00153944" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00153944 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití GMO pro snížení zátěže potravinových surovin pesticidy
Original language description
Moderní konvenční zemědělství vyžaduje poměrně náročné vstupy v podobě pesticidů. Jejich masivní používání však zvyšuje náklady a rezidua mohou kontaminovat finální zemědělské suroviny. Alternatvním způsobem hospodaření může být biologická ochrana rostlin, která však může při invazivním napadení chorobami či škůdci málo účinná, nebo šlechtění zemědělských plodin s tolerancí či rezistencí vůči patogenům. Tato cesta je však časově náročná a ne vždy technicky schůdná. Jednou z dalších možností je použití transgenních plodin. V současnosti jsou využívány zemědělské plodiny rezistentní vůči hmyzím škůdcům, ale intenzivně je pracováno na tvorbě geneticky modifikovaných plodin rezistentních vůči virózám, které snižují zátěž především použitím inekticidních přípravků vůči hmyzím přenašečům viróz.
Czech name
Využití GMO pro snížení zátěže potravinových surovin pesticidy
Czech description
Moderní konvenční zemědělství vyžaduje poměrně náročné vstupy v podobě pesticidů. Jejich masivní používání však zvyšuje náklady a rezidua mohou kontaminovat finální zemědělské suroviny. Alternatvním způsobem hospodaření může být biologická ochrana rostlin, která však může při invazivním napadení chorobami či škůdci málo účinná, nebo šlechtění zemědělských plodin s tolerancí či rezistencí vůči patogenům. Tato cesta je však časově náročná a ne vždy technicky schůdná. Jednou z dalších možností je použití transgenních plodin. V současnosti jsou využívány zemědělské plodiny rezistentní vůči hmyzím škůdcům, ale intenzivně je pracováno na tvorbě geneticky modifikovaných plodin rezistentních vůči virózám, které snižují zátěž především použitím inekticidních přípravků vůči hmyzím přenašečům viróz.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M06030" target="_blank" >1M06030: Functional genomics and proteomics for crop improvement</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Potravinárstvo - Food Science (elektronická verze)
ISSN
1337-0960
e-ISSN
—
Volume of the periodical
4
Issue of the periodical within the volume
supplement
Country of publishing house
SK - SLOVAKIA
Number of pages
9
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—