Detection of alleles for high-molecular-weight glutenin subunits in triticale using DNA markers
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00155795" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00155795 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Detekce alel pro vysokomolekulární podjednotky gluteninů u tritikale pomocí DNA markerů
Original language description
Molekulární markery byly využity pro identifikaci alelického složení v lokusech Glu-A1, Glu-B1 a Glu-D1 pro podjednotky gluteninů s vysokou molekulovou hmotností (VMH) u 15 genotypů tritikale (odrůdy a šlechtitelské linie). Amplifikované fragmenty pro podjednotky gluteninů s VMH byly separovány na agarosové deskové elektroforéze. Byly nalezeny rozdíly mezi třemi alelami v lokusu Glu-A1 [Glu-A1a (kódující Ax1), Glu-A1b (Ax2*) a Glu-A1c (AxNull)]. Optimalizovali jsme PCR reakci (annealing) s použitím primerové kombinace PS3 pro specifický marker alely Glu-A1b. U odrůdy Palomino byly detekovány alely Glu-A1b a Glu-A1c v rozdílných izolacích DNA. Vzhledem k tomu, že DNA byla izolována ze směsných vzorků, není možné rozlišit, zda se jedná o příměs ve vzorkuosiva nebo o heterozygotní konstituci v genotypu. Pomocí primeru PS4 byly detekovány dvě alely v lokusu Glu-B1 [Glu-B1-1a (kódující Bx7) a Glu-B1-1b (Bx7*)]. Alela Glu-D1d (VMH podjednotka 5+10) byla detekována pouze u šlechtitelských li
Czech name
Detekce alel pro vysokomolekulární podjednotky gluteninů u tritikale pomocí DNA markerů
Czech description
Molekulární markery byly využity pro identifikaci alelického složení v lokusech Glu-A1, Glu-B1 a Glu-D1 pro podjednotky gluteninů s vysokou molekulovou hmotností (VMH) u 15 genotypů tritikale (odrůdy a šlechtitelské linie). Amplifikované fragmenty pro podjednotky gluteninů s VMH byly separovány na agarosové deskové elektroforéze. Byly nalezeny rozdíly mezi třemi alelami v lokusu Glu-A1 [Glu-A1a (kódující Ax1), Glu-A1b (Ax2*) a Glu-A1c (AxNull)]. Optimalizovali jsme PCR reakci (annealing) s použitím primerové kombinace PS3 pro specifický marker alely Glu-A1b. U odrůdy Palomino byly detekovány alely Glu-A1b a Glu-A1c v rozdílných izolacích DNA. Vzhledem k tomu, že DNA byla izolována ze směsných vzorků, není možné rozlišit, zda se jedná o příměs ve vzorkuosiva nebo o heterozygotní konstituci v genotypu. Pomocí primeru PS4 byly detekovány dvě alely v lokusu Glu-B1 [Glu-B1-1a (kódující Bx7) a Glu-B1-1b (Bx7*)]. Alela Glu-D1d (VMH podjednotka 5+10) byla detekována pouze u šlechtitelských li
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EB - Genetics and molecular biology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Potravinárstvo - Food Science (elektronická verze)
ISSN
1337-0960
e-ISSN
—
Volume of the periodical
4
Issue of the periodical within the volume
supplement
Country of publishing house
SK - SLOVAKIA
Number of pages
7
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—