Decarboxylase activity of lactobacilli isolated of semihard or hard cheeses
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00156020" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00156020 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Dekarboxylasová aktivita laktobacilů izolovaných ze sýrů s nízko- nebo vysokodohřívanou sýřeninou
Original language description
Působením bakteriálních dekarboxylas na volné aminokyseliny vznikají biogenní aminy, nízkomolekulární bazické dusíkaté látky, které mají v organismu člověka významné fyziologické funkce. V nadlimitních množstvích však negativně ovlivňují lidské zdraví ajejich větší množství je tedy v potravinách nežádoucí. Obsah biogenních aminů v potravinách ovlivňuje řada faktorů (kvalita výchozí suroviny, hygiena při výrobě, přítomné mikroorganismy, doba a teplota zrání či skladování). Cílem práce bylo charakterizovat dekarboxylasovou aktivitu vybraných kmenů laktobacilů izolovaných ze sýrů s nízko- nebo vysokodohřívanou sýřeninou. Metoda testování dekarboxylasové aktivity byla založena na barevné reakci vzniklého aminu s barevným indikátorem. K testování byla použita tekutá živná půda s přídavkem argininu nebo lysinu, ornithinu, histidinu, phenylalaninu, tyrosinu či tryptofanu. Inkubace probíhala za anaerobních podmínek při 37, 30 a 25 °C. Hodnocení probíhalo 10 dní po 24 hodinách. U některých
Czech name
Dekarboxylasová aktivita laktobacilů izolovaných ze sýrů s nízko- nebo vysokodohřívanou sýřeninou
Czech description
Působením bakteriálních dekarboxylas na volné aminokyseliny vznikají biogenní aminy, nízkomolekulární bazické dusíkaté látky, které mají v organismu člověka významné fyziologické funkce. V nadlimitních množstvích však negativně ovlivňují lidské zdraví ajejich větší množství je tedy v potravinách nežádoucí. Obsah biogenních aminů v potravinách ovlivňuje řada faktorů (kvalita výchozí suroviny, hygiena při výrobě, přítomné mikroorganismy, doba a teplota zrání či skladování). Cílem práce bylo charakterizovat dekarboxylasovou aktivitu vybraných kmenů laktobacilů izolovaných ze sýrů s nízko- nebo vysokodohřívanou sýřeninou. Metoda testování dekarboxylasové aktivity byla založena na barevné reakci vzniklého aminu s barevným indikátorem. K testování byla použita tekutá živná půda s přídavkem argininu nebo lysinu, ornithinu, histidinu, phenylalaninu, tyrosinu či tryptofanu. Inkubace probíhala za anaerobních podmínek při 37, 30 a 25 °C. Hodnocení probíhalo 10 dní po 24 hodinách. U některých
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/2B08069" target="_blank" >2B08069: Relationship research of contaminant microflora and biogenic amines as the risk toxicants in the system of cheese health unexceptionability on the consumer market</a><br>
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XXXVI. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny
ISBN
978-80-7375-384-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
—
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Poire s.r.o., Brno
Event location
Mendelova univerzita v Brně
Event date
Mar 3, 2010
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—