All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Decarboxylase activity of lactobacilli isolated of semihard or hard cheeses

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00156020" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00156020 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Dekarboxylasová aktivita laktobacilů izolovaných ze sýrů s nízko- nebo vysokodohřívanou sýřeninou

  • Original language description

    Působením bakteriálních dekarboxylas na volné aminokyseliny vznikají biogenní aminy, nízkomolekulární bazické dusíkaté látky, které mají v organismu člověka významné fyziologické funkce. V nadlimitních množstvích však negativně ovlivňují lidské zdraví ajejich větší množství je tedy v potravinách nežádoucí. Obsah biogenních aminů v potravinách ovlivňuje řada faktorů (kvalita výchozí suroviny, hygiena při výrobě, přítomné mikroorganismy, doba a teplota zrání či skladování). Cílem práce bylo charakterizovat dekarboxylasovou aktivitu vybraných kmenů laktobacilů izolovaných ze sýrů s nízko- nebo vysokodohřívanou sýřeninou. Metoda testování dekarboxylasové aktivity byla založena na barevné reakci vzniklého aminu s barevným indikátorem. K testování byla použita tekutá živná půda s přídavkem argininu nebo lysinu, ornithinu, histidinu, phenylalaninu, tyrosinu či tryptofanu. Inkubace probíhala za anaerobních podmínek při 37, 30 a 25 °C. Hodnocení probíhalo 10 dní po 24 hodinách. U některých

  • Czech name

    Dekarboxylasová aktivita laktobacilů izolovaných ze sýrů s nízko- nebo vysokodohřívanou sýřeninou

  • Czech description

    Působením bakteriálních dekarboxylas na volné aminokyseliny vznikají biogenní aminy, nízkomolekulární bazické dusíkaté látky, které mají v organismu člověka významné fyziologické funkce. V nadlimitních množstvích však negativně ovlivňují lidské zdraví ajejich větší množství je tedy v potravinách nežádoucí. Obsah biogenních aminů v potravinách ovlivňuje řada faktorů (kvalita výchozí suroviny, hygiena při výrobě, přítomné mikroorganismy, doba a teplota zrání či skladování). Cílem práce bylo charakterizovat dekarboxylasovou aktivitu vybraných kmenů laktobacilů izolovaných ze sýrů s nízko- nebo vysokodohřívanou sýřeninou. Metoda testování dekarboxylasové aktivity byla založena na barevné reakci vzniklého aminu s barevným indikátorem. K testování byla použita tekutá živná půda s přídavkem argininu nebo lysinu, ornithinu, histidinu, phenylalaninu, tyrosinu či tryptofanu. Inkubace probíhala za anaerobních podmínek při 37, 30 a 25 °C. Hodnocení probíhalo 10 dní po 24 hodinách. U některých

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    EE - Microbiology, virology

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/2B08069" target="_blank" >2B08069: Relationship research of contaminant microflora and biogenic amines as the risk toxicants in the system of cheese health unexceptionability on the consumer market</a><br>

  • Continuities

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2010

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XXXVI. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny

  • ISBN

    978-80-7375-384-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Poire s.r.o., Brno

  • Event location

    Mendelova univerzita v Brně

  • Event date

    Mar 3, 2010

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article