The Microflora raw goat's milk -- changes in counts significant groups microorganisms
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00162240" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00162240 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/16193296:_____/10:MDGOAT10
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Mikroflóra syrového kozího mléka - změny v počtech významných skupin mikroorganismů
Original language description
Chov koz je rozšířen nejen v chudých oblastech světa, kde sehrává existenční úlohu, ale i v oblastech rozvinutých. Nedá se měřit jen ekonomickými kritérii, ale má kromě vlivu na výživu lidí také velký dopad na ekologii prostředí, sociální strukturu venkova, tvorbu krajiny a agroturistiku [6]. Pastevního chovu koz lze mimo jiné využít jako alternativy pro šetrné hospodaření v krajině s ohledem na měnící se klima. Kozí mléko se v základním složení podobá mléku kravskému, v průměru obsahuje okolo 12,6 % sušiny, 3,4 % bílkovin, 3,8 % tuku, 4,3 % laktosy a 0,8 % minerálních látek [6]. Kozí mléko se využívá k přímému konzumu nebo se z něj vyrábí mléčné výrobky. Důležitým kvalitativním faktorem kozího mléka, se kterým je při jeho využití nutno počítat, je i mikrobiální kontaminace. Cílem této práce bylo stanovit významné skupiny mikroorganismů kontaminující syrové kozí mléko. Z výsledků analýz je patrné, že počty mikroorganismů ve vzorcích kozího mléka až na výjimky (CPM - v 9. měsíci, psychr
Czech name
Mikroflóra syrového kozího mléka - změny v počtech významných skupin mikroorganismů
Czech description
Chov koz je rozšířen nejen v chudých oblastech světa, kde sehrává existenční úlohu, ale i v oblastech rozvinutých. Nedá se měřit jen ekonomickými kritérii, ale má kromě vlivu na výživu lidí také velký dopad na ekologii prostředí, sociální strukturu venkova, tvorbu krajiny a agroturistiku [6]. Pastevního chovu koz lze mimo jiné využít jako alternativy pro šetrné hospodaření v krajině s ohledem na měnící se klima. Kozí mléko se v základním složení podobá mléku kravskému, v průměru obsahuje okolo 12,6 % sušiny, 3,4 % bílkovin, 3,8 % tuku, 4,3 % laktosy a 0,8 % minerálních látek [6]. Kozí mléko se využívá k přímému konzumu nebo se z něj vyrábí mléčné výrobky. Důležitým kvalitativním faktorem kozího mléka, se kterým je při jeho využití nutno počítat, je i mikrobiální kontaminace. Cílem této práce bylo stanovit významné skupiny mikroorganismů kontaminující syrové kozí mléko. Z výsledků analýz je patrné, že počty mikroorganismů ve vzorcích kozího mléka až na výjimky (CPM - v 9. měsíci, psychr
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/2B08069" target="_blank" >2B08069: Relationship research of contaminant microflora and biogenic amines as the risk toxicants in the system of cheese health unexceptionability on the consumer market</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Celostátní přehlídky sýrů 2010 Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-760-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
—
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Technická 5, 166 28 Praha 6
Event location
Praha
Event date
Jan 1, 2010
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—