The essential oil content and its composition in hop varieties (Humulus lupulus L.)
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00164526" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00164526 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Zastoupení a obsah silic v odrůdách chmele (Humulus Lupulus L.)
Original language description
Chmel je důležitou surovinou při výrobě piva a uvádí se, že obsahuje od 0,5 do 3,0 % silic. Nejdůležitější však jsou jejich složky uhlovodíkové frakce, a to myrcen, karyofylen, humulen a farnesen. Chmelová vůně piva se někdy zvýrazňuje přidáním aromatického chmele na konci varného procesu. Pro tuto práci byly v roce 2009 při sklizni chmele odebrány vzorky chmelových hlávek z Tršické chmelové oblasti z odrůd Žatecký poloraný červeňák (z meristematického množení tzv. ozdravená forma), Sládek a Premiant. Vzorky byly odebrány z chmelnic s rozdílným stářím a rozděleny do čtyř "věkových" kategorií. Byly zjištěny významné rozdíly v průměrných hodnotách silic (708,50 do 1497,83 mg ve 100 g hlávek) i sledovaných složek silic (myrcen, karyofylen, humulen a farnesen) mezi odrůdami i mezi vzorky z různě starých chmelnic. Vzhledem k tomu, že v této práci předkládáme jednoleté výsledky, k zobecnění výsledků můžeme přikročit až po získání víceletých výsledků.
Czech name
Zastoupení a obsah silic v odrůdách chmele (Humulus Lupulus L.)
Czech description
Chmel je důležitou surovinou při výrobě piva a uvádí se, že obsahuje od 0,5 do 3,0 % silic. Nejdůležitější však jsou jejich složky uhlovodíkové frakce, a to myrcen, karyofylen, humulen a farnesen. Chmelová vůně piva se někdy zvýrazňuje přidáním aromatického chmele na konci varného procesu. Pro tuto práci byly v roce 2009 při sklizni chmele odebrány vzorky chmelových hlávek z Tršické chmelové oblasti z odrůd Žatecký poloraný červeňák (z meristematického množení tzv. ozdravená forma), Sládek a Premiant. Vzorky byly odebrány z chmelnic s rozdílným stářím a rozděleny do čtyř "věkových" kategorií. Byly zjištěny významné rozdíly v průměrných hodnotách silic (708,50 do 1497,83 mg ve 100 g hlávek) i sledovaných složek silic (myrcen, karyofylen, humulen a farnesen) mezi odrůdami i mezi vzorky z různě starých chmelnic. Vzhledem k tomu, že v této práci předkládáme jednoleté výsledky, k zobecnění výsledků můžeme přikročit až po získání víceletých výsledků.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
58
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—