All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The essential oil content and its composition in hop varieties (Humulus lupulus L.)

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00164526" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00164526 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Zastoupení a obsah silic v odrůdách chmele (Humulus Lupulus L.)

  • Original language description

    Chmel je důležitou surovinou při výrobě piva a uvádí se, že obsahuje od 0,5 do 3,0 % silic. Nejdůležitější však jsou jejich složky uhlovodíkové frakce, a to myrcen, karyofylen, humulen a farnesen. Chmelová vůně piva se někdy zvýrazňuje přidáním aromatického chmele na konci varného procesu. Pro tuto práci byly v roce 2009 při sklizni chmele odebrány vzorky chmelových hlávek z Tršické chmelové oblasti z odrůd Žatecký poloraný červeňák (z meristematického množení tzv. ozdravená forma), Sládek a Premiant. Vzorky byly odebrány z chmelnic s rozdílným stářím a rozděleny do čtyř "věkových" kategorií. Byly zjištěny významné rozdíly v průměrných hodnotách silic (708,50 do 1497,83 mg ve 100 g hlávek) i sledovaných složek silic (myrcen, karyofylen, humulen a farnesen) mezi odrůdami i mezi vzorky z různě starých chmelnic. Vzhledem k tomu, že v této práci předkládáme jednoleté výsledky, k zobecnění výsledků můžeme přikročit až po získání víceletých výsledků.

  • Czech name

    Zastoupení a obsah silic v odrůdách chmele (Humulus Lupulus L.)

  • Czech description

    Chmel je důležitou surovinou při výrobě piva a uvádí se, že obsahuje od 0,5 do 3,0 % silic. Nejdůležitější však jsou jejich složky uhlovodíkové frakce, a to myrcen, karyofylen, humulen a farnesen. Chmelová vůně piva se někdy zvýrazňuje přidáním aromatického chmele na konci varného procesu. Pro tuto práci byly v roce 2009 při sklizni chmele odebrány vzorky chmelových hlávek z Tršické chmelové oblasti z odrůd Žatecký poloraný červeňák (z meristematického množení tzv. ozdravená forma), Sládek a Premiant. Vzorky byly odebrány z chmelnic s rozdílným stářím a rozděleny do čtyř "věkových" kategorií. Byly zjištěny významné rozdíly v průměrných hodnotách silic (708,50 do 1497,83 mg ve 100 g hlávek) i sledovaných složek silic (myrcen, karyofylen, humulen a farnesen) mezi odrůdami i mezi vzorky z různě starých chmelnic. Vzhledem k tomu, že v této práci předkládáme jednoleté výsledky, k zobecnění výsledků můžeme přikročit až po získání víceletých výsledků.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GC - Plant growing, crop rotation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2010

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    58

  • Issue of the periodical within the volume

    12

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database