An assay for spectrometric determination of antioxidant activity of a biological extract
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00166574" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00166574 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Protokol pro fotometrické stanovení antioxidační aktivity v biologickém vzorku
Original language description
Antioxidační aktivita je definována jako schopnost sloučeniny (směsi látek) inhibovat oxidační degradaci různých sloučenin (např. zabraňovat peroxidaci lipidů). Metody jejího stanovení se nejčastěji zakládají na přímé reakci studované látky s radikály (zhášení nebo naopak jejich vychytávání) nebo na reakci s přechodnými kovy. Cílem naší práce bylo optimalizovat, automatizovat a přesně popsat protokoly pěti fotometrických metod, a to DPPH, TEAC, FRAP, DMPD a Free Radicals Kit, sloužících ke stanovení antioxidační aktivity biologického vzorku. Metody byly standardizovány pomocí látky Trolox (6-hydroxy-2,5,7,8-tetramethylchroman-2-karboxylová kyselina). Výhody, nevýhody a omezení jednotlivých metod jsou diskutovány.
Czech name
Protokol pro fotometrické stanovení antioxidační aktivity v biologickém vzorku
Czech description
Antioxidační aktivita je definována jako schopnost sloučeniny (směsi látek) inhibovat oxidační degradaci různých sloučenin (např. zabraňovat peroxidaci lipidů). Metody jejího stanovení se nejčastěji zakládají na přímé reakci studované látky s radikály (zhášení nebo naopak jejich vychytávání) nebo na reakci s přechodnými kovy. Cílem naší práce bylo optimalizovat, automatizovat a přesně popsat protokoly pěti fotometrických metod, a to DPPH, TEAC, FRAP, DMPD a Free Radicals Kit, sloužících ke stanovení antioxidační aktivity biologického vzorku. Metody byly standardizovány pomocí látky Trolox (6-hydroxy-2,5,7,8-tetramethylchroman-2-karboxylová kyselina). Výhody, nevýhody a omezení jednotlivých metod jsou diskutovány.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
CB - Analytical chemistry, separation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Listy cukrovarnické a řepařské : odborný časopis pro obor cukrovka-cukr-líh
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Volume of the periodical
126
Issue of the periodical within the volume
11
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
2
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—