Association analysis of gene H-FABP in a group of pigs Czech Large White breed to meat quality
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00234813" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00234813 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2010/mendelnet_2010_fulltext.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2010/mendelnet_2010_fulltext.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Asociační analýza genu H-FABP u souboru prasat české bílé otcovské s kvalitou masa
Original language description
Cílem této práce bylo vypracování asociační analýzy dvou polymorfismů genu H-FABP s množstvím intramuskulárního tuku (IMT) a obsahem mastných kyselin ve vepřovém mase. Gen H-FABP (Heart fatty acid-binding protein) patří do rodiny FABP a významně ovlivňuje ukládání intramuskulárního tuku. Tento gen vytváří vazebné proteiny mastných (FABPs) a ty hrají klíčovou roli v transportu intracelulárních mastných kyselin a jejich správné zařazení do metabolického cyklu (Chmurzynska, 2006). Tyto proteiny se podílí na přepravě mastné kyseliny z buněčné membrány do místa oxidace mastných kyselin a syntézy triglyceridů a fosfolipidů (Gerbens et al. 1999). U prasete je lokalizován na šestém chromozomu a je jedním z kandidátních genů pro intramuskulární tuk. IMT je jeden z hlavních faktorů ovlivňujících senzorickou a chuťovou kvalitu masa. Studium tohoto genu nám umožňuje zjistit, jakým způsobem je možné ovlivnit kvalitu a množství IMT ve svalu. Při správném poměru mastných kyselin a následně obsahu int
Czech name
Asociační analýza genu H-FABP u souboru prasat české bílé otcovské s kvalitou masa
Czech description
Cílem této práce bylo vypracování asociační analýzy dvou polymorfismů genu H-FABP s množstvím intramuskulárního tuku (IMT) a obsahem mastných kyselin ve vepřovém mase. Gen H-FABP (Heart fatty acid-binding protein) patří do rodiny FABP a významně ovlivňuje ukládání intramuskulárního tuku. Tento gen vytváří vazebné proteiny mastných (FABPs) a ty hrají klíčovou roli v transportu intracelulárních mastných kyselin a jejich správné zařazení do metabolického cyklu (Chmurzynska, 2006). Tyto proteiny se podílí na přepravě mastné kyseliny z buněčné membrány do místa oxidace mastných kyselin a syntézy triglyceridů a fosfolipidů (Gerbens et al. 1999). U prasete je lokalizován na šestém chromozomu a je jedním z kandidátních genů pro intramuskulární tuk. IMT je jeden z hlavních faktorů ovlivňujících senzorickou a chuťovou kvalitu masa. Studium tohoto genu nám umožňuje zjistit, jakým způsobem je možné ovlivnit kvalitu a množství IMT ve svalu. Při správném poměru mastných kyselin a následně obsahu int
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GI - Farm animal breeding and farm animal pedigree breeding
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
MendelNet 2010 - Proceedings of International Ph.D. Students Conference
ISBN
978-80-7375-453-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
940-946
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Nov 24, 2010
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
341786800123