All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

QUALITY AND LABELLING OF HONEY FROM SPECIALIZED SHOPS IN BRNO

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00169215" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00169215 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/62157124:16270/11:43870442

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Kvalita a označování medu ze specializovaných obchodů Brna

  • Original language description

    Cílem studie bylo provést rozbor 14 náhodně vybraných vzorků medu z tržní sítě specializovaných prodejen v centru Brna. Byly sledovány tyto vlastnosti zkoumaných vzorků: obsah hydroxymethylfurfuralu (HMF), aktivita diastasy, elektrická vodivost, mikroskopický rozbor a s tím související označování vzorků. Obsah HMF se pohyboval v rozmezí 1,76--85,25 mg.kg-1 a aktivita diastasy 3,5--19,7 °Schadeho. Mezi obsahem HMF a aktivitou diastasy byl prokázán korelační vztah r = -- 0,84 (P<0,001). Byly zjištěny vzorky nesplňující legislativní požadavky na: maximální obsah HMF (21 %), minimální aktivitu diastasy (21 %) a správnost označování botanického (79 %) a geografického původu (21 %). Výsledky jsou diskutovány ve vztahu k nedostatečné úpravě evropské legislativy určující pravidla pro označování medu a také ve vztahu k nevyrovnané kvalitě medu ze specializovaných prodejen, kde spotřebitel logicky očekává výhradně kvalitu nejvyšší. Bez náležitého definování typů medů (květových, medovicových a k

  • Czech name

    Kvalita a označování medu ze specializovaných obchodů Brna

  • Czech description

    Cílem studie bylo provést rozbor 14 náhodně vybraných vzorků medu z tržní sítě specializovaných prodejen v centru Brna. Byly sledovány tyto vlastnosti zkoumaných vzorků: obsah hydroxymethylfurfuralu (HMF), aktivita diastasy, elektrická vodivost, mikroskopický rozbor a s tím související označování vzorků. Obsah HMF se pohyboval v rozmezí 1,76--85,25 mg.kg-1 a aktivita diastasy 3,5--19,7 °Schadeho. Mezi obsahem HMF a aktivitou diastasy byl prokázán korelační vztah r = -- 0,84 (P<0,001). Byly zjištěny vzorky nesplňující legislativní požadavky na: maximální obsah HMF (21 %), minimální aktivitu diastasy (21 %) a správnost označování botanického (79 %) a geografického původu (21 %). Výsledky jsou diskutovány ve vztahu k nedostatečné úpravě evropské legislativy určující pravidla pro označování medu a také ve vztahu k nevyrovnané kvalitě medu ze specializovaných prodejen, kde spotřebitel logicky očekává výhradně kvalitu nejvyšší. Bez náležitého definování typů medů (květových, medovicových a k

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2011

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků XXXVII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny

  • ISBN

    978-80-7375-495-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    11

  • Pages from-to

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Poire s.r.o., Brno

  • Event location

    Mendelova univerzita v Brně

  • Event date

    Mar 3, 2011

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article