QUALITY AND LABELLING OF HONEY FROM SPECIALIZED SHOPS IN BRNO
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00169215" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00169215 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/62157124:16270/11:43870442
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kvalita a označování medu ze specializovaných obchodů Brna
Original language description
Cílem studie bylo provést rozbor 14 náhodně vybraných vzorků medu z tržní sítě specializovaných prodejen v centru Brna. Byly sledovány tyto vlastnosti zkoumaných vzorků: obsah hydroxymethylfurfuralu (HMF), aktivita diastasy, elektrická vodivost, mikroskopický rozbor a s tím související označování vzorků. Obsah HMF se pohyboval v rozmezí 1,76--85,25 mg.kg-1 a aktivita diastasy 3,5--19,7 °Schadeho. Mezi obsahem HMF a aktivitou diastasy byl prokázán korelační vztah r = -- 0,84 (P<0,001). Byly zjištěny vzorky nesplňující legislativní požadavky na: maximální obsah HMF (21 %), minimální aktivitu diastasy (21 %) a správnost označování botanického (79 %) a geografického původu (21 %). Výsledky jsou diskutovány ve vztahu k nedostatečné úpravě evropské legislativy určující pravidla pro označování medu a také ve vztahu k nevyrovnané kvalitě medu ze specializovaných prodejen, kde spotřebitel logicky očekává výhradně kvalitu nejvyšší. Bez náležitého definování typů medů (květových, medovicových a k
Czech name
Kvalita a označování medu ze specializovaných obchodů Brna
Czech description
Cílem studie bylo provést rozbor 14 náhodně vybraných vzorků medu z tržní sítě specializovaných prodejen v centru Brna. Byly sledovány tyto vlastnosti zkoumaných vzorků: obsah hydroxymethylfurfuralu (HMF), aktivita diastasy, elektrická vodivost, mikroskopický rozbor a s tím související označování vzorků. Obsah HMF se pohyboval v rozmezí 1,76--85,25 mg.kg-1 a aktivita diastasy 3,5--19,7 °Schadeho. Mezi obsahem HMF a aktivitou diastasy byl prokázán korelační vztah r = -- 0,84 (P<0,001). Byly zjištěny vzorky nesplňující legislativní požadavky na: maximální obsah HMF (21 %), minimální aktivitu diastasy (21 %) a správnost označování botanického (79 %) a geografického původu (21 %). Výsledky jsou diskutovány ve vztahu k nedostatečné úpravě evropské legislativy určující pravidla pro označování medu a také ve vztahu k nevyrovnané kvalitě medu ze specializovaných prodejen, kde spotřebitel logicky očekává výhradně kvalitu nejvyšší. Bez náležitého definování typů medů (květových, medovicových a k
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků XXXVII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny
ISBN
978-80-7375-495-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
11
Pages from-to
—
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Poire s.r.o., Brno
Event location
Mendelova univerzita v Brně
Event date
Mar 3, 2011
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—