Microbial contamination of custard puffs depending on storage temperature
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00170801" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00170801 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Mikrobiální kontaminace věnečků v závislosti na skladovací teplotě
Original language description
Věnečky jsou oblíbeným cukrářským artiklem spotřebitelů, jenž je velice náchylný na špatné skladování. Při nevhodné manipulaci s věnečky může docházet k porušení jejich zdravotní nezávadnosti. Vzhledem k vysokému procentu vody a živin, věnečky představují vhodné prostředí pro rozvoj nežádoucí mikroflóry. Nejrizikovějším patogenem je Staphylococcus aureus, jež se vyskytuje v cukrářských a pekařských výrobcích obsahujících pudink. V tomto ohledu byla provedena mikrobiologická analýza čerstvých věnečků a věnečků skladovaných 24 h při teplotě 23 °C a 8 °C. Stanoveny byly celkový počet mikroorganismů, koliformní bakterie, plísně a kvasinky a koagulázapozitivní stafylokoky spolu s bakterií Staphylococcus aureus. Bylo zjištěno, že skladování mimo chladící vitríny (23 °C) výrazně zvyšuje počty všech kontrolovaných skupin mikroorganismů. Skladování při 8 °C zabraňuje rozvoji kontaminující mikroflóry. Výsledky analýzy takto skladovaných věnečků jsou srovnatelné s výsledky zjištěných u čerstvých
Czech name
Mikrobiální kontaminace věnečků v závislosti na skladovací teplotě
Czech description
Věnečky jsou oblíbeným cukrářským artiklem spotřebitelů, jenž je velice náchylný na špatné skladování. Při nevhodné manipulaci s věnečky může docházet k porušení jejich zdravotní nezávadnosti. Vzhledem k vysokému procentu vody a živin, věnečky představují vhodné prostředí pro rozvoj nežádoucí mikroflóry. Nejrizikovějším patogenem je Staphylococcus aureus, jež se vyskytuje v cukrářských a pekařských výrobcích obsahujících pudink. V tomto ohledu byla provedena mikrobiologická analýza čerstvých věnečků a věnečků skladovaných 24 h při teplotě 23 °C a 8 °C. Stanoveny byly celkový počet mikroorganismů, koliformní bakterie, plísně a kvasinky a koagulázapozitivní stafylokoky spolu s bakterií Staphylococcus aureus. Bylo zjištěno, že skladování mimo chladící vitríny (23 °C) výrazně zvyšuje počty všech kontrolovaných skupin mikroorganismů. Skladování při 8 °C zabraňuje rozvoji kontaminující mikroflóry. Výsledky analýzy takto skladovaných věnečků jsou srovnatelné s výsledky zjištěných u čerstvých
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků XXXVII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny
ISBN
978-80-7375-495-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
11
Pages from-to
245-255
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Poire s.r.o., Brno
Event location
Mendelova univerzita v Brně
Event date
Mar 3, 2011
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—