Effect of consumption of probiotics and synbiotics on the composition of intestinal microflora
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00180491" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00180491 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv konzumace probiotik a synbiotik na složení střevní mikroflóry
Original language description
Studie in vivo byla provedena s cílem zjistit vliv konzumace probiotik a probiotik s přídavkem prebiotika (inulin) na složení mikroflóry v lidském střevě. Pro experiment byly sestaveny tři pokusné skupiny: P (probiotická), S (synbiotická) a K (kontrolní)po 22 zdravých probandech. Skupiny P a S po 10denní adaptační fázi (omezen příjem probiotik) konzumovaly jogurty obsahující bifidobakterie a Lactobacillus acidophilus 1 porci denně po dobu 21 dní. U skupiny K byl po celou dobu pokusu omezen příjem probiotik. Vzorky stolice byly odebrány skupinám celkem v 6ti časových intervalech před 0. den, během konzumace 7., 14., 21. den a po období požití jogurtu 26., 28. den. Výsledky této studie naznačují, že mikrobiální osídlení trávicího traktu člověka se můžeměnit vlivem konzumace jogurtu. Během konzumace došlo k prokazatelnému navýšení u počtu BMK (vč. LA a BIFI). Synbiotikum se nejvíce projevilo u stanovení počtu druhu Lactobacillus acidophilus a u bifidobaktérií, kde přídavek inulinu nazna
Czech name
Vliv konzumace probiotik a synbiotik na složení střevní mikroflóry
Czech description
Studie in vivo byla provedena s cílem zjistit vliv konzumace probiotik a probiotik s přídavkem prebiotika (inulin) na složení mikroflóry v lidském střevě. Pro experiment byly sestaveny tři pokusné skupiny: P (probiotická), S (synbiotická) a K (kontrolní)po 22 zdravých probandech. Skupiny P a S po 10denní adaptační fázi (omezen příjem probiotik) konzumovaly jogurty obsahující bifidobakterie a Lactobacillus acidophilus 1 porci denně po dobu 21 dní. U skupiny K byl po celou dobu pokusu omezen příjem probiotik. Vzorky stolice byly odebrány skupinám celkem v 6ti časových intervalech před 0. den, během konzumace 7., 14., 21. den a po období požití jogurtu 26., 28. den. Výsledky této studie naznačují, že mikrobiální osídlení trávicího traktu člověka se můžeměnit vlivem konzumace jogurtu. Během konzumace došlo k prokazatelnému navýšení u počtu BMK (vč. LA a BIFI). Synbiotikum se nejvíce projevilo u stanovení počtu druhu Lactobacillus acidophilus a u bifidobaktérií, kde přídavek inulinu nazna
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
MendelNet 2011 - Proceedings of International Ph.D. Students Conference
ISBN
978-80-7375-563-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
579-585
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Jan 1, 2011
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—