All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of storage on the growth of probiotic cultures in yogurt

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00190340" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00190340 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv doby skladování na růst probiotických kultur v jogurtu

  • Original language description

    Cílem této práce bylo ověřit reálné vzorky probiotických a synbiotických bílých jogurtů na zastoupení a deklarované počty (KTJ/g) probiotických mikroorganismů. Analýza probíhala po celou dobu trvanlivosti výrobků (28 dní). V průběhu pokusu byly vzorky jogurtů skladovány při 4 °C a odebírány ve dnech (0, 7, 14, 21, 26 a 28). Ke stanovení sledovaných probiotických mikroorganismů byla použita selektivní živná půda MRS s přídavkem antibiotika clindamycin hydrochloride pro druh Lactobacillus acidophilus (anaerobní kultivace při 37 °C po dobu 72 hodin) a půda BSM pro stanovení rodu Bifidobacterium (anaerobní kultivace při 42 °C po dobu 5 dnů). Na základě získaných výsledků lze konstatovat, že výrobek s přídavkem prebiotika (inulinu) měl na růst a délku životaschopnosti probiotických mikroorganismů (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium) příznivější vliv než výrobek probiotický.

  • Czech name

    Vliv doby skladování na růst probiotických kultur v jogurtu

  • Czech description

    Cílem této práce bylo ověřit reálné vzorky probiotických a synbiotických bílých jogurtů na zastoupení a deklarované počty (KTJ/g) probiotických mikroorganismů. Analýza probíhala po celou dobu trvanlivosti výrobků (28 dní). V průběhu pokusu byly vzorky jogurtů skladovány při 4 °C a odebírány ve dnech (0, 7, 14, 21, 26 a 28). Ke stanovení sledovaných probiotických mikroorganismů byla použita selektivní živná půda MRS s přídavkem antibiotika clindamycin hydrochloride pro druh Lactobacillus acidophilus (anaerobní kultivace při 37 °C po dobu 72 hodin) a půda BSM pro stanovení rodu Bifidobacterium (anaerobní kultivace při 42 °C po dobu 5 dnů). Na základě získaných výsledků lze konstatovat, že výrobek s přídavkem prebiotika (inulinu) měl na růst a délku životaschopnosti probiotických mikroorganismů (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium) příznivější vliv než výrobek probiotický.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2012

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků IX.

  • ISBN

    978-80-7375-613-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    106-110

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Mendelova univerzita v Brně

  • Event date

    May 17, 2012

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article