Effect of storage on the growth of probiotic cultures in yogurt
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00190340" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00190340 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv doby skladování na růst probiotických kultur v jogurtu
Original language description
Cílem této práce bylo ověřit reálné vzorky probiotických a synbiotických bílých jogurtů na zastoupení a deklarované počty (KTJ/g) probiotických mikroorganismů. Analýza probíhala po celou dobu trvanlivosti výrobků (28 dní). V průběhu pokusu byly vzorky jogurtů skladovány při 4 °C a odebírány ve dnech (0, 7, 14, 21, 26 a 28). Ke stanovení sledovaných probiotických mikroorganismů byla použita selektivní živná půda MRS s přídavkem antibiotika clindamycin hydrochloride pro druh Lactobacillus acidophilus (anaerobní kultivace při 37 °C po dobu 72 hodin) a půda BSM pro stanovení rodu Bifidobacterium (anaerobní kultivace při 42 °C po dobu 5 dnů). Na základě získaných výsledků lze konstatovat, že výrobek s přídavkem prebiotika (inulinu) měl na růst a délku životaschopnosti probiotických mikroorganismů (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium) příznivější vliv než výrobek probiotický.
Czech name
Vliv doby skladování na růst probiotických kultur v jogurtu
Czech description
Cílem této práce bylo ověřit reálné vzorky probiotických a synbiotických bílých jogurtů na zastoupení a deklarované počty (KTJ/g) probiotických mikroorganismů. Analýza probíhala po celou dobu trvanlivosti výrobků (28 dní). V průběhu pokusu byly vzorky jogurtů skladovány při 4 °C a odebírány ve dnech (0, 7, 14, 21, 26 a 28). Ke stanovení sledovaných probiotických mikroorganismů byla použita selektivní živná půda MRS s přídavkem antibiotika clindamycin hydrochloride pro druh Lactobacillus acidophilus (anaerobní kultivace při 37 °C po dobu 72 hodin) a půda BSM pro stanovení rodu Bifidobacterium (anaerobní kultivace při 42 °C po dobu 5 dnů). Na základě získaných výsledků lze konstatovat, že výrobek s přídavkem prebiotika (inulinu) měl na růst a délku životaschopnosti probiotických mikroorganismů (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium) příznivější vliv než výrobek probiotický.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků IX.
ISBN
978-80-7375-613-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
106-110
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Mendelova univerzita v Brně
Event date
May 17, 2012
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—