The microbiological and sensory qualities of yoghurts and their changes during of "best before" date.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00146625" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00146625 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Mikrobiologické a senzorické vlastnosti jogurtů a jejich změny po uplynutí doby minimální trvanlivosti
Original language description
Cílem práce bylo na základě mikrobiologických a senzorických parametrů posoudit v průběhu doby trvanlivosti kvalitu vybraných bílých jogurtů. Vzorky jogurtů pro mikrobiologické a senzorické hodnocení byly dodány mlékárnou Olma, a.s. Olomouc. Vybrané bíléjogurty Revital Active (s přídavkem probiotické kultury Bifidobacterium sp., Lactobacillus acidophilus a Lactobacillus rhamnosus), Klasik, Bio jogurt Via Natur, Silueta light (0,1% tuku, bez cukru) a Florian byly hodnoceny na základě zvolených parametrův čerstvém stavu a po uplynutí doby spotřeby. Ve vzorcích jogurtů byly stanovovány tyto skupiny mikroorganismů: Celkový počet mikroorganismů (CPM) na PCA agaru se sušeným mlékem (Biokar Diagnostics, France) při 30 °C za 72 hod., bakterie mléčného kysánína MRS agaru (Biokar Diagnostics, France) při 37 °C za 72 hod., plísně a kvasinky na agaru s kvasničným extraktem, glukózou a chloramfenikolem při 25 °C za 72 - 120 hod. (Biokar Diagnostics, France), koliformní bakterie na VRBL agaru (Bi
Czech name
Mikrobiologické a senzorické vlastnosti jogurtů a jejich změny po uplynutí doby minimální trvanlivosti
Czech description
Cílem práce bylo na základě mikrobiologických a senzorických parametrů posoudit v průběhu doby trvanlivosti kvalitu vybraných bílých jogurtů. Vzorky jogurtů pro mikrobiologické a senzorické hodnocení byly dodány mlékárnou Olma, a.s. Olomouc. Vybrané bíléjogurty Revital Active (s přídavkem probiotické kultury Bifidobacterium sp., Lactobacillus acidophilus a Lactobacillus rhamnosus), Klasik, Bio jogurt Via Natur, Silueta light (0,1% tuku, bez cukru) a Florian byly hodnoceny na základě zvolených parametrův čerstvém stavu a po uplynutí doby spotřeby. Ve vzorcích jogurtů byly stanovovány tyto skupiny mikroorganismů: Celkový počet mikroorganismů (CPM) na PCA agaru se sušeným mlékem (Biokar Diagnostics, France) při 30 °C za 72 hod., bakterie mléčného kysánína MRS agaru (Biokar Diagnostics, France) při 37 °C za 72 hod., plísně a kvasinky na agaru s kvasničným extraktem, glukózou a chloramfenikolem při 25 °C za 72 - 120 hod. (Biokar Diagnostics, France), koliformní bakterie na VRBL agaru (Bi
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Volume of the periodical
57
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
10
Pages from-to
167-176
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—