Microbiological detection of probiotic microorganisms in fermented milk products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00108448" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00108448 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Mikrobiologická detekce probiotických mikroorganismů ve fermentovaných mléčných výrobcích
Original language description
Probiotickým bakteriím je připisována řada příznivých účinků pro lidské zdraví. Díky těmto vlastnostem jsou probiotické bakterie přidávány do potravin. Probiotické druhy Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium spp. a Lactobacillus rhamnosus patří mezinejčastěji používaná probiotika v mléčných výrobcích. Pro dosažení příznivých účinků pro lidské zdraví je spotřebitelům doporučována denní konzumace alespoň 100 g mléčného výrobku s minimálním obsahem 10 miliónů (106) těchto probiotických bakterií v 1 gnebo 1 ml výrobku. Pro monitorování obsahu probiotických bakterií v mléčných výrobcích je nutné vyvinout metody pro selektivní stanovení probiotik. Výsledkem této práce je výběr pěti kultivačních médií pro selektivní stanovení S. thermophilus (ST agar),L. rhamnosus (MRS s vankomycinem), L. acidophilus (MRS s upraveným pH = 5,2) a Bifidobacterium spp. (BSM agar). V práci bylo analyzováno sedm fermentovaných mléčných výrobků s probiotickou kulturou. Pro selektivní stanovení probiotických
Czech name
Mikrobiologická detekce probiotických mikroorganismů ve fermentovaných mléčných výrobcích
Czech description
Probiotickým bakteriím je připisována řada příznivých účinků pro lidské zdraví. Díky těmto vlastnostem jsou probiotické bakterie přidávány do potravin. Probiotické druhy Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium spp. a Lactobacillus rhamnosus patří mezinejčastěji používaná probiotika v mléčných výrobcích. Pro dosažení příznivých účinků pro lidské zdraví je spotřebitelům doporučována denní konzumace alespoň 100 g mléčného výrobku s minimálním obsahem 10 miliónů (106) těchto probiotických bakterií v 1 gnebo 1 ml výrobku. Pro monitorování obsahu probiotických bakterií v mléčných výrobcích je nutné vyvinout metody pro selektivní stanovení probiotik. Výsledkem této práce je výběr pěti kultivačních médií pro selektivní stanovení S. thermophilus (ST agar),L. rhamnosus (MRS s vankomycinem), L. acidophilus (MRS s upraveným pH = 5,2) a Bifidobacterium spp. (BSM agar). V práci bylo analyzováno sedm fermentovaných mléčných výrobků s probiotickou kulturou. Pro selektivní stanovení probiotických
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Volume of the periodical
LV
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
15-20
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—