Quantitative determination of probiotic lactobacilli in fermented milk products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43901983" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43901983 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kvantitativní stanovení probiotických laktobacilů ve fermentovaných mléčných výrobcích
Original language description
Vzhledem k pozitivním zdravotním účinkům potravin obsahujícím probiotika má konzumace probiotických fermentovaných mléčných výrobků vzrůstající tendenci, což vede k potřebě jejich selektivního stanovení ve směsi s ostatními druhy bakterií mléčného kvašení z důvodu zajištění kontroly jejich deklarovaného množství. Cílem práce bylo vyhodnotit selektivitu doporučených kultivačních médií pro nejčastěji se v ČR vyskytující probiotické druhy L. acidophilus a L. casei a porovnat tyto plotnové metody s kvantitativní PCR (qPCR) s použitím nově navržených primerů kódujících peptidoglykanhydrolasy. Selektivní médium pro L. acidophilus a L. casei pokud se probiotické kmeny nacházejí ve směsi s ostatními druhy bakterií mléčného kvašení neexistuje. Stanovení probiotických mikroorganismů pomocí plotnové metody závisí na typu výrobku, stanovovaném mikroorganismu a na přítomnosti a druhovém složení ostatní přítomné mikroflóry. Kvantitativní stanovení pomocí qPCR ve srovnání s plotnovými metodami vycházelo o jeden řád výše než pomocí plotnových metod, což může být způsobeno (i) přítomností DNA z mrtvých buněk, (ii) přítomností živých buněk, ale nekultivovatelných forem, (iii) faktem, že jedna KTJ na plotně může být generována z více než jedné buňky. Hlavní výhodou qPCR je rychlost, spolehlivost, opakovatelnost a vysoká citlivost. Metoda qPCR zahrnuje i kritické kroky, kterými jsou např. izolace DNA a návrh specifických primerů.
Czech name
Kvantitativní stanovení probiotických laktobacilů ve fermentovaných mléčných výrobcích
Czech description
Vzhledem k pozitivním zdravotním účinkům potravin obsahujícím probiotika má konzumace probiotických fermentovaných mléčných výrobků vzrůstající tendenci, což vede k potřebě jejich selektivního stanovení ve směsi s ostatními druhy bakterií mléčného kvašení z důvodu zajištění kontroly jejich deklarovaného množství. Cílem práce bylo vyhodnotit selektivitu doporučených kultivačních médií pro nejčastěji se v ČR vyskytující probiotické druhy L. acidophilus a L. casei a porovnat tyto plotnové metody s kvantitativní PCR (qPCR) s použitím nově navržených primerů kódujících peptidoglykanhydrolasy. Selektivní médium pro L. acidophilus a L. casei pokud se probiotické kmeny nacházejí ve směsi s ostatními druhy bakterií mléčného kvašení neexistuje. Stanovení probiotických mikroorganismů pomocí plotnové metody závisí na typu výrobku, stanovovaném mikroorganismu a na přítomnosti a druhovém složení ostatní přítomné mikroflóry. Kvantitativní stanovení pomocí qPCR ve srovnání s plotnovými metodami vycházelo o jeden řád výše než pomocí plotnových metod, což může být způsobeno (i) přítomností DNA z mrtvých buněk, (ii) přítomností živých buněk, ale nekultivovatelných forem, (iii) faktem, že jedna KTJ na plotně může být generována z více než jedné buňky. Hlavní výhodou qPCR je rychlost, spolehlivost, opakovatelnost a vysoká citlivost. Metoda qPCR zahrnuje i kritické kroky, kterými jsou např. izolace DNA a návrh specifických primerů.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
borník Celostátní přehlídky sýrů 2016
ISBN
978-80-7080-973-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
8
Pages from-to
89-96
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Jan 19, 2016
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—