All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Quantitative determination of probiotic lactobacilli in fermented milk products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43901983" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43901983 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Kvantitativní stanovení probiotických laktobacilů ve fermentovaných mléčných výrobcích

  • Original language description

    Vzhledem k pozitivním zdravotním účinkům potravin obsahujícím probiotika má konzumace probiotických fermentovaných mléčných výrobků vzrůstající tendenci, což vede k potřebě jejich selektivního stanovení ve směsi s ostatními druhy bakterií mléčného kvašení z důvodu zajištění kontroly jejich deklarovaného množství. Cílem práce bylo vyhodnotit selektivitu doporučených kultivačních médií pro nejčastěji se v ČR vyskytující probiotické druhy L. acidophilus a L. casei a porovnat tyto plotnové metody s kvantitativní PCR (qPCR) s použitím nově navržených primerů kódujících peptidoglykanhydrolasy. Selektivní médium pro L. acidophilus a L. casei pokud se probiotické kmeny nacházejí ve směsi s ostatními druhy bakterií mléčného kvašení neexistuje. Stanovení probiotických mikroorganismů pomocí plotnové metody závisí na typu výrobku, stanovovaném mikroorganismu a na přítomnosti a druhovém složení ostatní přítomné mikroflóry. Kvantitativní stanovení pomocí qPCR ve srovnání s plotnovými metodami vycházelo o jeden řád výše než pomocí plotnových metod, což může být způsobeno (i) přítomností DNA z mrtvých buněk, (ii) přítomností živých buněk, ale nekultivovatelných forem, (iii) faktem, že jedna KTJ na plotně může být generována z více než jedné buňky. Hlavní výhodou qPCR je rychlost, spolehlivost, opakovatelnost a vysoká citlivost. Metoda qPCR zahrnuje i kritické kroky, kterými jsou např. izolace DNA a návrh specifických primerů.

  • Czech name

    Kvantitativní stanovení probiotických laktobacilů ve fermentovaných mléčných výrobcích

  • Czech description

    Vzhledem k pozitivním zdravotním účinkům potravin obsahujícím probiotika má konzumace probiotických fermentovaných mléčných výrobků vzrůstající tendenci, což vede k potřebě jejich selektivního stanovení ve směsi s ostatními druhy bakterií mléčného kvašení z důvodu zajištění kontroly jejich deklarovaného množství. Cílem práce bylo vyhodnotit selektivitu doporučených kultivačních médií pro nejčastěji se v ČR vyskytující probiotické druhy L. acidophilus a L. casei a porovnat tyto plotnové metody s kvantitativní PCR (qPCR) s použitím nově navržených primerů kódujících peptidoglykanhydrolasy. Selektivní médium pro L. acidophilus a L. casei pokud se probiotické kmeny nacházejí ve směsi s ostatními druhy bakterií mléčného kvašení neexistuje. Stanovení probiotických mikroorganismů pomocí plotnové metody závisí na typu výrobku, stanovovaném mikroorganismu a na přítomnosti a druhovém složení ostatní přítomné mikroflóry. Kvantitativní stanovení pomocí qPCR ve srovnání s plotnovými metodami vycházelo o jeden řád výše než pomocí plotnových metod, což může být způsobeno (i) přítomností DNA z mrtvých buněk, (ii) přítomností živých buněk, ale nekultivovatelných forem, (iii) faktem, že jedna KTJ na plotně může být generována z více než jedné buňky. Hlavní výhodou qPCR je rychlost, spolehlivost, opakovatelnost a vysoká citlivost. Metoda qPCR zahrnuje i kritické kroky, kterými jsou např. izolace DNA a návrh specifických primerů.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    borník Celostátní přehlídky sýrů 2016

  • ISBN

    978-80-7080-973-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    89-96

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Jan 19, 2016

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article