Determination of viable probiotic lactobacilli using qPCR with Propidium Monoazide
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43901984" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43901984 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení živatoschopných probiotických laktobacilů pomocí qPCR s využitím propidium monoazidu.
Original language description
Probiotika jsou živé mikroorganismy, které při podání v adekvátním množství přináší hostiteli zdravotní výhody (FAO/WHO, 2002). Pro splnění této definice je třeba, aby výrobek obsahoval alespoň 106 až 109 KTJ BULLET OPERATOR g -1 životaschopných probiotických mikroorganismů. Z tohoto důvodu je nutné mít ověřené metody selektivního stanovení probiotických bakterií. Stanovení pomocí plotnových metod je ve směsi s ostatními bakteriemi mléčného kvašení problematické z důvodu velké fenotypické podobnosti. Jako možné řešení se nabízí kvantitativní polymerázová řetězová reakce (qPCR) s využitím propidium monoazidu pro stanovení pouze živých buněk. Cílem ráce bylo optimalizovat metodu pro stanovení pouze životaschopných laktobacilů za použití propidium monoazidu v kombinaci s qPCR (PMA-qPCR). Byly hodnoceny podmínky metody jako je výběr barviva, koncentrace barviva, přídavek cholátu sodného a doba fotoindukce. Daná metoda PMA-qPCR byla porovnána s plotnovými metodami a qPCR bez použití propidium monoazidu. Pro Lactobacillus casei a Lactobacillus acidophilus byl jako vhodné barvivo vybrán propidium monoazid o konečné koncentraci 50 mmol BULLET OPERATOR l-1, s přídavkem 0,5 % hm. cholátu sodného a dobou fotoindukce pomocí LED lampy 15 minut. Výsledky získané pomocí této metody byly specifičtější než pomocí qPCR.
Czech name
Stanovení živatoschopných probiotických laktobacilů pomocí qPCR s využitím propidium monoazidu.
Czech description
Probiotika jsou živé mikroorganismy, které při podání v adekvátním množství přináší hostiteli zdravotní výhody (FAO/WHO, 2002). Pro splnění této definice je třeba, aby výrobek obsahoval alespoň 106 až 109 KTJ BULLET OPERATOR g -1 životaschopných probiotických mikroorganismů. Z tohoto důvodu je nutné mít ověřené metody selektivního stanovení probiotických bakterií. Stanovení pomocí plotnových metod je ve směsi s ostatními bakteriemi mléčného kvašení problematické z důvodu velké fenotypické podobnosti. Jako možné řešení se nabízí kvantitativní polymerázová řetězová reakce (qPCR) s využitím propidium monoazidu pro stanovení pouze živých buněk. Cílem ráce bylo optimalizovat metodu pro stanovení pouze životaschopných laktobacilů za použití propidium monoazidu v kombinaci s qPCR (PMA-qPCR). Byly hodnoceny podmínky metody jako je výběr barviva, koncentrace barviva, přídavek cholátu sodného a doba fotoindukce. Daná metoda PMA-qPCR byla porovnána s plotnovými metodami a qPCR bez použití propidium monoazidu. Pro Lactobacillus casei a Lactobacillus acidophilus byl jako vhodné barvivo vybrán propidium monoazid o konečné koncentraci 50 mmol BULLET OPERATOR l-1, s přídavkem 0,5 % hm. cholátu sodného a dobou fotoindukce pomocí LED lampy 15 minut. Výsledky získané pomocí této metody byly specifičtější než pomocí qPCR.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2016
ISBN
978-80-7080-973-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
129-135
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Jan 19, 2016
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—