All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Determination of viable probiotic lactobacilli using qPCR with Propidium Monoazide

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43901984" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43901984 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Stanovení živatoschopných probiotických laktobacilů pomocí qPCR s využitím propidium monoazidu.

  • Original language description

    Probiotika jsou živé mikroorganismy, které při podání v adekvátním množství přináší hostiteli zdravotní výhody (FAO/WHO, 2002). Pro splnění této definice je třeba, aby výrobek obsahoval alespoň 106 až 109 KTJ BULLET OPERATOR g -1 životaschopných probiotických mikroorganismů. Z tohoto důvodu je nutné mít ověřené metody selektivního stanovení probiotických bakterií. Stanovení pomocí plotnových metod je ve směsi s ostatními bakteriemi mléčného kvašení problematické z důvodu velké fenotypické podobnosti. Jako možné řešení se nabízí kvantitativní polymerázová řetězová reakce (qPCR) s využitím propidium monoazidu pro stanovení pouze živých buněk. Cílem ráce bylo optimalizovat metodu pro stanovení pouze životaschopných laktobacilů za použití propidium monoazidu v kombinaci s qPCR (PMA-qPCR). Byly hodnoceny podmínky metody jako je výběr barviva, koncentrace barviva, přídavek cholátu sodného a doba fotoindukce. Daná metoda PMA-qPCR byla porovnána s plotnovými metodami a qPCR bez použití propidium monoazidu. Pro Lactobacillus casei a Lactobacillus acidophilus byl jako vhodné barvivo vybrán propidium monoazid o konečné koncentraci 50 mmol BULLET OPERATOR l-1, s přídavkem 0,5 % hm. cholátu sodného a dobou fotoindukce pomocí LED lampy 15 minut. Výsledky získané pomocí této metody byly specifičtější než pomocí qPCR.

  • Czech name

    Stanovení živatoschopných probiotických laktobacilů pomocí qPCR s využitím propidium monoazidu.

  • Czech description

    Probiotika jsou živé mikroorganismy, které při podání v adekvátním množství přináší hostiteli zdravotní výhody (FAO/WHO, 2002). Pro splnění této definice je třeba, aby výrobek obsahoval alespoň 106 až 109 KTJ BULLET OPERATOR g -1 životaschopných probiotických mikroorganismů. Z tohoto důvodu je nutné mít ověřené metody selektivního stanovení probiotických bakterií. Stanovení pomocí plotnových metod je ve směsi s ostatními bakteriemi mléčného kvašení problematické z důvodu velké fenotypické podobnosti. Jako možné řešení se nabízí kvantitativní polymerázová řetězová reakce (qPCR) s využitím propidium monoazidu pro stanovení pouze živých buněk. Cílem ráce bylo optimalizovat metodu pro stanovení pouze životaschopných laktobacilů za použití propidium monoazidu v kombinaci s qPCR (PMA-qPCR). Byly hodnoceny podmínky metody jako je výběr barviva, koncentrace barviva, přídavek cholátu sodného a doba fotoindukce. Daná metoda PMA-qPCR byla porovnána s plotnovými metodami a qPCR bez použití propidium monoazidu. Pro Lactobacillus casei a Lactobacillus acidophilus byl jako vhodné barvivo vybrán propidium monoazid o konečné koncentraci 50 mmol BULLET OPERATOR l-1, s přídavkem 0,5 % hm. cholátu sodného a dobou fotoindukce pomocí LED lampy 15 minut. Výsledky získané pomocí této metody byly specifičtější než pomocí qPCR.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2016

  • ISBN

    978-80-7080-973-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    129-135

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Jan 19, 2016

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article