Determination of viable lactobacilli using propidium monoazide and qPCR
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43901990" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43901990 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení životaschopných laktobacilů s využitím propidium monoazidu pomocí qPCR
Original language description
Byla optimalizována a testována kvantitativní polymerázová řetězová reakce s interkalačními barvivy propidium monoazidem (PMA) a ethidium monoazidem (EMA) pro stanovení pouze životaschopných laktobacilů. Byly hodnoceny podmínky metody jako je výběr barviva, koncentrace barviva, přídavek cholátu sodného a doba fotoindukce. Daná metoda PMA-qPCR byla porovnána s plotnovými metodami a qPCR bez použití propidium monoazidu. Pro Lactobacillus casei a Lactobacillus acidophilus byl jako vhodné barvivo vybrán propidium monoazid o konečné koncentraci 50 mmol l-1 s přídavkem 0,5 % hm. cholátu sodného a dobou fotoindukce 15 minut pomocí LED lampy. Výsledky získané touto metodou byly ve větší shodě s výsledky z kultivačních metod než samotná qPCR.
Czech name
Stanovení životaschopných laktobacilů s využitím propidium monoazidu pomocí qPCR
Czech description
Byla optimalizována a testována kvantitativní polymerázová řetězová reakce s interkalačními barvivy propidium monoazidem (PMA) a ethidium monoazidem (EMA) pro stanovení pouze životaschopných laktobacilů. Byly hodnoceny podmínky metody jako je výběr barviva, koncentrace barviva, přídavek cholátu sodného a doba fotoindukce. Daná metoda PMA-qPCR byla porovnána s plotnovými metodami a qPCR bez použití propidium monoazidu. Pro Lactobacillus casei a Lactobacillus acidophilus byl jako vhodné barvivo vybrán propidium monoazid o konečné koncentraci 50 mmol l-1 s přídavkem 0,5 % hm. cholátu sodného a dobou fotoindukce 15 minut pomocí LED lampy. Výsledky získané touto metodou byly ve větší shodě s výsledky z kultivačních metod než samotná qPCR.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
27
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
9-13
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—