All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Identification of viable lactobacillus cell in fermented dairy products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F10%3APU86543" target="_blank" >RIV/00216305:26310/10:PU86543 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Identifikace živých buněk lactobacilů v kysaných mléčných výrobcích

  • Original language description

    PCR v kombinaci s ethidium monoazidem (EMA) je nová metoda, která umožnuje rozlišit živé a mrtvé bunky. Rozširuje možnost využití metody PCR v potravinárství napr. pri stanovení poctu živých a mrtvých bunek probiotických bakterií v mlécných výrobcích. Metoda je založena na poznatku, že EMA muže proniknout do cytoplasmy a k DNA usmrcených bunek v dusledku nefunkcnosti bunecné membrány (steny). Fotoaktivací se EMA kovalentne váže na DNA, která se proto neamplifikuje v PCR. V PCR se amplifikuje jen DNA živých bunek. Cílem práce bylo využití metody EMA-PCR k rozlišení živých a mrtvých bunek probiotického bakteriálního kmene Lactobacillus paracasei ssp. paracasei CCDM 211 /06, nove izolovaného z lidských zdroju. Pozornost byla venována ruzným postupum usmrcení bakteriálních bunek.

  • Czech name

    Identifikace živých buněk lactobacilů v kysaných mléčných výrobcích

  • Czech description

    PCR v kombinaci s ethidium monoazidem (EMA) je nová metoda, která umožnuje rozlišit živé a mrtvé bunky. Rozširuje možnost využití metody PCR v potravinárství napr. pri stanovení poctu živých a mrtvých bunek probiotických bakterií v mlécných výrobcích. Metoda je založena na poznatku, že EMA muže proniknout do cytoplasmy a k DNA usmrcených bunek v dusledku nefunkcnosti bunecné membrány (steny). Fotoaktivací se EMA kovalentne váže na DNA, která se proto neamplifikuje v PCR. V PCR se amplifikuje jen DNA živých bunek. Cílem práce bylo využití metody EMA-PCR k rozlišení živých a mrtvých bunek probiotického bakteriálního kmene Lactobacillus paracasei ssp. paracasei CCDM 211 /06, nove izolovaného z lidských zdroju. Pozornost byla venována ruzným postupum usmrcení bakteriálních bunek.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

    EB - Genetics and molecular biology

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/2B08070" target="_blank" >2B08070: Development of new modern biotechnological process for more effective utilization of waste water from dairy industry as material source for hydrogen production.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2010

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů